Финално помощта за скъпия ток на бизнеса ще е до края на март

Служебното правителство реши на последното си редовно заседание в сряда да продължи до края на март програмата за компенсиране на сметките за скъпия ток на небитовите потребители като предприятия, малки фирми, общини, болници и учебни заведения. Дотогава те ще получават пълната разлика между таван от 200 лв./МВтч и средната борсова цена на електроенергията за съответния месец на фактурата.

Помощта е такава, каквато решиха да е депутатите в свой проект на решение, но в него бе записано задължение правителството да доплаща разликата до края на 2023 г., а кабинетът определя програма само за първите три месеца на годината.

Подпомагането обаче е по-голямо от досегашното, което бе за разликата между таван от 250 лв./МВтч и борсовата цена на тока.

За януари средната цена на базовия товар на свободния пазар е била 266.36 лв./МВтч, което е спад с над 44 процента спрямо декември и означава, че небитовите потребители ще получат намаление на сметката с 66.36 лв. за всеки ползван мегаватчас.

От помощта отново ще се възползват всички около 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа енергия, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за технологичните им разходи.

Държавният Електроенергиен системен оператор“ и електроразпределителните предприятия на „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“ ще получават разликата между средната месечна цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на борсата и определената им от регулатора прогнозна цена. За януари борсовата цена е 266.36 лв., а определената от КЕВР за ЕСО е 421.08 лв/МВтч, а за частните оператори – 446.78 лв/МВтч.

Според правителството това ще струва индикативно близо 330 млн. лв. за определения период. Парите ще бъдат платени, както и досега, от Фонда за сигурност на електроенергийната система, в който влизат свръхпечалбите на производителите на електроенергия, както и 5% отчисления от всички техни приходи и постъпленията от продадените от държавата спестени парникови емисии.

„Продължаването на компенсациите за операторите и през първото тримесечие на 2023 г. ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число – и за битовите.
Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 30 юни 2023 г.“, посочва се в съобщението на правителствената пресслужба.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy