Финансов интерес от САЩ към разширението на газохранилището в Чирен

Американски финансиращи институции са проявили интерес към проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен, съобщиха от държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ в четвъртък. Това е станало ясно по време на разговори на изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов с представители на държавната Американска корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с „Ексим банк“ (EXIM Bank) – федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Малинов е на посещение във Вашингтон и е разговарял и с представители на MIGA – Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции към Световната банка.

Какво точно би могло да е участието на тези институции в проекта не се посочва.

В края на януари започна реализацията на част от разширението на газохранилището в Чирен. „Главболгарстрой“ изгражда нова компресорна станция на съоръжението, която ще увеличи капацитета на нагнетяване и изпомпване на природен газ, както и ще позволи работата му в реверсивен режим по всяко време. В момента обемът на съхраняваните количества е 550 млн. куб. м (ще станат 1 млрд. куб. м) като съоръжението работи лятото в режим на нагнетяване, зимата – на изпомпване. Надземната част от разширението струва близо 298 млн. лв.

Очаква се подписването на договори и за изграждането на 13 нови сондажа, които да поемат допълнителните количества. Те ще се правят за близо 199 млн. лв. от ДЗЗД „Чирен Дрилинг 2022“ с водещ участник „Атоменергоремонт“, свързвано с бизнесмена Христо Ковачки. Предстои избор и на строител на нов газопровод от хранилището до козлодуйското село Бутан, където ще се свързва със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ и ще има връзка и с „Балкански поток“. В тази поръчка наскоро бяха отворени офертите на трима от петимата кандидати и се очертава като победител консорциумът ДЗЗД „Инфра Експерт-Вемак“, сформиран около турската „Вемак“ и „Инфра Експерт“ на Иво Михайлов с равни дялове. Предложената от тях цена е най-ниската – 77 376 854.40 лв. без ДДС. Останалите предложения са на ДЗЗД „Стройгазсистем“ в която участват с 40% ГБС, дъщерната ѝ международна компания държи 38 на сто, а „Протрейсинг“ останалия дял, с цена от 82 828 280 лв. и на „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България“ е за 81 765 432.10 лв.

Общо разширението на газохранилището ще струва 600 млн. лв. без ДДС и по думите на Малинов трябва да влезе в експлоатация до края на 2024 г. – най-късно в началото на 2025 г.

За сондажите и надземната част са отпуснати 78 млн. евро от Европейската комисия за проекта, тъй като е от особен интерес за Брюксел. За тези проекти и за газопровода дружеството ще тегли и близо 208 млн. евро държавно гарантиран заем от ЕБВР, а „Българският енергиен холдинг“ ще отпусне 60 млн. лв. кредит за покриването на оскъпяването на сондажите, за които първоначално бяха предвидени близо 140 млн. лв..

В рамките на посещението си във Вашингтон Владимир Малинов се е срещнал и с Джефри Паят, помощник секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ. Двамата са обсъдили успешното сътрудничество между българския газопреносен оператор и американски компании за подобряване на енергийната инфраструктура в региона. Подчертано е било ключовото значение на втечнения природен газ, включително и от американски доставчици, за гарантиране на сигурността на газовите доставки за Югоизточна Европа, допълват от пресцентъра на държавната компания.

Пред компаниите от САЩ Владимир Малинов е представил и проектите на „Булгартрансгаз“, които ще подпомогнат постигането на Зеления преход.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy