Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция

Най-високопоставеният дипломат на Финландия днес намекна, че на страната може да й се наложи да се присъедини към НАТО без Швеция, след като президентът на Турция постави под въпрос разширяването на военния алианс, съобщи Асошиейтед прес.

„Все още трябва да преценим ситуацията, ако се окаже, че кандидатурата на Швеция се бави дълго време“, заяви финландският външен министър Пека Хависто пред финландската телевизия ЮЛЕ.

Коментарът му дойде ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Швеция да не очаква подкрепа от страна на Турция за кандидатурата си за членство в НАТО след протестите през уикенда в Стокхолм, организирани от антиислямски активист и прокюрдски групи.

Историческата кандидатура на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса се нуждае от одобрението на всички членове на НАТО, включително Турция, която досега блокираше разширяването, заявявайки, че Швеция по-специално трябва да се справи с кюрдските бойци в изгнание и с техните симпатизанти.

Досега Швеция и Финландия се ангажираха да се присъединят към алианса заедно, но коментарът на Хависто изглежда подсказва, че Финландия обмисля да продължи без северната си съседка.

„В контакт сме с Финландия, за да разберем какво наистина се има предвид“, заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом в изявление за АП. „Швеция уважава споразумението между Швеция, Финландия и Турция относно членството ни в НАТО. Правили сме го досега и ще продължим да го правим“, допълни той.

В меморандума за разбирателство, подписан от трите държави на срещата на върха на НАТО миналата година, Швеция и Финландия се ангажираха да не подкрепят кюрдски групировки и да вдигнат оръжейното ембарго върху Турция, наложено след нахлуването ѝ в Северна Сирия през 2019 г.

Прокюрдските и антитурските демонстрации в Стокхолм усложниха процеса на одобряване на кандидатурата на Швеция. В събота крайнодесен активист от Дания организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където изгори Корана – свещената книга на исляма. По-късно в събота в шведската столица се проведе отделна прокюрдска демонстрация. Шведското правителство се опита да се дистанцира от тези акции, като същевременно настоява, че подобни протести показват, че в страната има свобода на словото.

Турция реагира гневно на протестите през уикенда, като отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната в Анкара. Протести се проведоха пред шведските дипломатически мисии в Анкара и Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна шведските власти, че са разрешили акцията за изгаряне на Корана.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy