Финландският министър на отбраната излиза в отпуск, за да се грижи за 6-месечния си син

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен обяви, че ще се оттегли след няколко седмици за два месеца, за да се грижи за своя 6-месечен син. Той увери сънародниците си, че оставя страната в добри ръце на фона на кризата по сигурността в региона, съобщи Асошиейтед прес. Очаква се Кайконен да бъде заместен на поста от Мико Савола от партията „Финландски център“, в която и той членува.

Въпреки че повечето финландци не обърнаха голямо внимание на решението на Кайконен да си вземе отпуск, което е в съответствие и с политиката на съседни страни, все още не е често срещано явление мъжете политици в скандинавските държави да използват родителския си отпуск.

Миналата седмица Кайконен, който е 48-годишен баща на две деца, съобщи в Туитър решението си да вземе два месеца родителски отпуск от 6 януари и се обоснова като каза: „Децата остават малки само за миг и аз искам да запомня този миг и по друг начин, не само със снимки“.

Новината идва на фона на най-голямата криза в регионалната сигурност от десетилетия, докато Финландия чака да се присъедини към НАТО и докато войната на Русия, съсед на Финландия, продължава в Украйна. Но финландците приемат ситуацията спокойно и също като своите скандинавски съседи, са свикнали със семейно ориентираните социални политики и с баланса между работата и личния живот.

Петте скандинавски държави – Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция – са превърнали равенството между половете в приоритет в своите политики и това включва насърчаване на бащите да прекарват повече време с децата си.

През септември Финландия въведе, неутрална по отношение на пола система за родителски отпуск, която позволява на двамата родители да вземат платен отпуск от по 160 дни и да могат да прехвърлят един на друг определен брой дни.

В Швеция двамата родители получават общо 480 дни платен родителски отпуск за всяко дете, като всеки родител може да използва половината от тези дни, тоест 240 дни, или да ги прехвърли на другия родител.

През 2020 г. датският финансов министър Николай Вамен излезе в отпуск по бащинство с аргумента, че синът му вижда баща си най-вече по телевизията.

Сега Кайконен заяви пред финландската новинарска агенция – Финландското телеграфно бюро – Лехтикува – че „въпреки че задълженията ми в министерството са много важни за мен, в един момент човек трябва да е в състояние да постави семейството на първо място“.

Емилия Кангас, научен сътрудник по въпросите на равенството, работата и семейството в Университета за приложни науки Сейнайоки, каза, че през последното десетилетие във финландската политика и в корпоративния свят се наблюдава съществена промяна в нагласите към родителските грижи. Предпочита се родителството, което е разделено поравно между бащата и майката. Отпускът по бащинство на Кайконен говори много за нашите (скандинавски) ценности и за обществото ни, което е ориентирано към социалното благоденствие, каза Кангас.

Насърчавам всички да направят усилие да не работят известно време, когато децата им са малки, каза Анти Хакарайнен, партньор във финансовата консултантска компания КПМГ в Хелзинки. Баща на три момчета, той си взел осем месеца отпуск през 2007 г. „Това е един от най-значимите моменти в живота ми досега“, добави експертът.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy