„Фолксваген“ влага в добив на суровини, за да е сред лидерите на батерии за електромобили

„Фолксваген“ (Volkswagen) планира да инвестира в разработването на мини и добив на суровини, за да намали цената на батериите за електрически превозни средства, обяви Томас Шмол, член на борда на директорите на германската автомобилна корпорация, който отговаря за технологичното развитие, цитиран от Ройтерс и БТА в петък.

Водещият производител на автомобили в Европа иска неговото подразделение „ПауърКо“ (PowerCo) да стане водещ доставчик в света на батерии за автомобилния сектор.

Същия ден в Италия бе даден стартът на строежа на гигафабрика за производство на батерии за електромобили в град Сагунто, разположен в испанската провинция Валенсия. В нея ще бъдат инвестирани 3 млрд. евро, ще бъдат осигурени 3 хил. директни и 30 хиляди косвени работни места и се очаква да започне да работи през 2026 г.

Целта е „ПауърКо“ да осигурява половината от батериите, от които „Фолксваген“ се нуждае при производството на електрически превозни средства, а останалата част да бъдат продавани на други компании, каза Шмол в интервю за Ройтерс.

„ПауърКо“ ще започне (разширяването на своята дейност – бел. ред.), доставяйки батерийни клетки за 1,2-та милиона превозни средства, които „Форд“ (Ford) изгражда в Европа на базата на „модуларната електрическа платформа на задвижването“ (MEB), създадена от „Фолксваген“, разкри представителят на борда на директорите на германската автомобилна група.

„Проблемите при веригите на доставки на суровините възникват заради капацитета на мините. Поради това трябва да инвестираме директно в мините“, каза Шмол.

„Фолксваген“ си партнира при доставката на суровини с минни компании в Канада, където ще изгради първия си завод за батерии в Северна Америка.

Стратегията на корпорацията е в съответствие с тенденцията, при която производителите на автомобили се опитват да получат повече контрол върху веригата за доставки на автомобилни части, които по принцип им се доставят от други фирми. Това включва и контрол върху източниците на суровини и енергия, тъй като автомобилните групи се конкурират за оскъдни ресурси, от които се нуждаят спешно, за да постигнат целите си, които са насочени към увеличаване на дела на електрическите превозни средства, които произвеждат, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy