Фонтанът „Треви“ почерня в акция срещу въглищата (снимки)

0

Седем млади активисти бяха арестувани в неделя, след като влязоха във фонтана „Треви“ в центъра на Рим и изсипаха в него течност, която оцвети водите му в черно. Акцията на климатичните активисти от движението „Последно поколение“ в прочутия фонтан е срещу използването на въглищата. Под погледите на стотици туристи, които ги снимаха, екоактивистите призова италианската държава да спре да субсидира фосилните горива.

Във водата те издигнаха плакати „Няма да плащаме за изкопаеми горива“ и „Страната ни умира“.

Движението излезе с прессъобщение по повод акцията и обяви, че смъртта на 14 души в наводненията, опустошили североизточната част на Италия, е предупреждение за всички във връзка с последиците от климатичните промени. Според изнесени от нея данни всяка четвърта къща в Италия е заплашена от наводнение.

Според участниците в акцията, трагедията в италианската област Емилия-Романя предвещава черното бъдеще за човечеството, ако не бъдат предприети бързи мерки.

Скоро след изсипването на черната течност във фонтана пристигна полиция, която изведе протестиращите от водата.

В понеделник от кметството на Рим почистиха фонтана и в него отново потече прозрачна вода. Това бе приветствано от хората там.

Не са нанесени щети на една от най-големите забележителности на италианската столица, но са били похабени 300 000 литра вода.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy