Фотоволтаици на покривите ще се слагат без инвестиционен проект

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

Идеята е да се улеснят домакинствата при поставянето на соларни панели на покривите на жилищата при облекчен режим. Те ще бъдат присъединявани бързо към електропреносните мрежи.

От БСП предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата. Решението не беше прието. Аргументът срещу него, изказан от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, е, че така има опасност от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който домакинствата не успеят да потребят. Така щял да се наруши енергийният баланс на страната.

От „Продължаваме промяната“ предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство, което получи подкрепата на залата.

Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат по-голяма консумация.

Бе прието и предложението на „Български възход“ монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy