Фотограф на АП спечели конкурса „Уърлд прес фото“ със снимка на ранена бременна украинка

Снимка на жена в напреднала бременност, докато я спасяват от разрушен родилен дом в украинския град Мариупол, спечели известния международен конкурс „Уърлд прес фото“ (World Press Photo), съобщи Асошиейтед прес.

Украинският фотограф Евгений Малолетка получи първа награда за снимката, съобщи днес журито в Амстердам.

Снимката, направена на 9 март 2022 г. за агенция Асошиейтед прес, шокира хората по целия свят. На нея се вижда ранена жена в напреднала бременност, която изнасят на носилка от бомбардиран родилен дом. 32-годишната Ирина Калинина умира от нараняванията си половин час след раждането на мъртвото си бебе на име Мирон.

„За мен това е момент, който през цялото време искам да забравя, но не мога. Историята винаги ще остане с мен“, каза Малолетка в интервю преди обявяването на резултатите.

„Евгений Малолетка е заснел една от определящите картини от руско-украинската война при невероятно трудни обстоятелства. Без неговата смелост щеше да се знае малко за едно от най-бруталните нападения на Русия. Изключително много се гордеем с него“, заяви старши вицепрезидентът на АП и изпълнителен редактор Джули Пейс.

Тази снимка е уловила човешкото страдание, причинено от руската инвазия в Украйна, заяви председателят на журито Брент Люис.

Още по темата:

Масов гроб в Мариупол. Русия обвинена за военни престъпления заради обстрела на родилен дом

 

„Смъртта на бременната жена и детето обобщава както голяма част от тази война, така и възможните намерения на Русия“, каза той и допълни: „Както каза един от членовете на журито: „Сякаш се опитват да убият бъдещето на Украйна“.

Според журито тазгодишните победители в конкурса представят най-важните проблеми на 2022 г. Победителите бяха избрани измежду около 60 000 снимки в няколко категории.

Наградата за най-добра фотоистория на годината получи Мадс Нисен от Дания за поредица, посветена на трудните условия на живот на много афганистанци при управлението на талибаните.

Арменката Ануш Бабаджанян беше наградена за поредица, посветена на водната криза в Централна Азия, която се влошава от изменението на климата. Египтянинът Мохамед Махди получи награда за документален проект за рибарско селище в Александрия.

В конкурса участваха повече от 3700 фотографи от 127 държави. Първо регионалните журита избраха печеливши снимки за съответните региони в няколко категории.

Всички наградени снимки ще бъдат показани на изложба в повече от 60 града по света, първата от които ще бъде открита в Амстердам в събота.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy