Франция разследва участие на руснаци и ЧВК „Вагнер“ в антисемитски действия в страната

Повече от 200 звезди на Давид бяха изрисувани върху сгради през последните няколко седмици във Франция, където антисемитизмът рязко нарасна поради военния конфликт в Израел. По предварителни данни на местната прокуратура графитите може да са поръчани от човек, говорещ руски език от чужбина, а снимките са разпространени в социалните мрежи от акаунти, контролирани от ЧВК „Вагнер“.

Четирима души, за които се твърди, че миналата седмица са нарисували десетки сини звезди на Давид върху сгради в Париж и две от предградията му, са свързани с трето лице в чужбина, прокурорът на Париж, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Наличието на такава връзка се разкрива в телефонен разговор на двама от извършителите на руски език, се казва в изявлението.

Полицията е задържала мъж и жена, и двамата родом от Молдова, които са били видени да рисуват със спрей синя звезда на Давид върху сграда в Париж в края на октомври. В телефона им е намерена кореспонденция на руски език, в която им била дадена задача да нарисуват звезда срещу заплащане.

Лицето, което е поръчало графита, очевидно е в чужбина, твърдят прокурорите. Проучването на кореспонденцията в телефоните на задържаните позволи да се идентифицира друга двойка, която също е имала контакт с него и тази седмица е рисувала подобни звезди в Париж и покрайнините на столицата. Втората двойка вече е напуснала страната, но била придружавана от друг човек, който правел снимки.

През последния месец вече имаше прояви на антисемитизъм във Франция и други европейски страни, като шестолъчката звезда се появи на еврейски домове или магазини. В този случай обаче е рисувано върху най-различни сгради.

В същото време изображения със сини графити започнаха да се разпространяват от множество ботове, за които се смята, че се контролират от наемническата група „Вагнер“, каза френски служител пред The Wall Street Journal. Според него за първи път те са се появили в руски акаунт в X (бивш Twitter). Почти веднага били направени хиляди повторни публикации; „това беше напълно изкуствена“ активност, казва служителят. Особено висока тя била в X, въпреки че снимките започнали да се разпространяват в други социални мрежи.

От основните медийни платформи X е най-големият източник на дезинформация и Русия е особено активна там, се казва в доклад на Европейската комисия от септември.

През последния месец френските власти са регистрирали 1100 акта на антисемитизъм и са задържали 502 души, каза в неделя министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен. Лидерите на двете камари на френския парламент призоваха за марш срещу антисемитизма в Париж в неделя.

Наскоро Европейската комисия заяви, че поради израелско-палестинския конфликт броят на антисемитските инциденти в Европа е достигнал безпрецедентни нива и „европейските евреи днес отново живеят в страх“. „Всички тези действия са в противоречие с основните ценности на нашия начин на живот. Евреи, мюсюлмани, християни – никой не трябва да се страхува от дискриминация или насилие заради своята религия или националност“, се казва в нейното изявление.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy