Хакери са откраднали имейлите на 200 млн. потребители на „Туитър“, твърди експерт по киберсигурност

Хакери са откраднали имейл адресите на повече от 200 милиона потребители на „Туитър“ и са ги публикували в хакерски форум, каза експерт по киберсигурност, цитиран от Ройтерс.

Пробивът „за съжаление ще доведе до много хакерски атаки, таргетиран фишинг и доксинг“, написа в LinkedIn Алон Гал, съосновател на израелската фирма за мониторинг на киберсигурността „Хюдсън рок“. Той определи това като „едно от най-значимите изтичания на информация“, които някога е виждал.

Компанията на Илон Мъск не е коментирала информацията, която Гал за първи оповести в социалните мрежи на 24 декември, нито е отговорила на запитвания за пробива.

Все още не e ясно и дали са предприети действия за разследване или отстраняване на проблема, отбелязва агенция Ройтерс, като допълва, че не е успяла да провери твърденията на Гал чрез независим източник

Вчера в интернет се появиха скрийншоти от хакерския форум, в който по думите на израелския експерт са били публикувани изтеклите данни.

Трой Хънт, създател на сайта haveibeenpwned.com, чиито потребители могат да проверят дали са станали жертва на пробив, написа в „Туитър“, че скрийншотите „до голяма степен изглеждат като това, което е описано“.

Няма следи, които да водят към самоличността или местоположението на хакера или хакерската група, която стои зад атаката. Възможно е пробивът да е осъществен още през 2021 г., когато Мъск все още не беше станал собственик на компанията, посочва Ройтерс.

Твърденията за размера и обхвата на хакерската атака първоначално варираха, като миналия месец бяха оповестени изчисления, според които е възможно да са били откраднати 400 милиона имейл адреса и телефонни номера.

Един сериозен пробив в „Туитър“ би заинтересувал надзорните органи от двете страни на Атлантическия океан. Комисията за защита на личните данни на Ирландия, където се намира и европейската централа на „Туитър“, както и Федералната търговска комисия на САЩ следят дали компанията на Мъск спазва европейските и американските изисквания за защита на личните данни.

Към момента двата регулаторни органа не са отговорили на запитвания на Ройтерс за проблема. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy