„Хартиената коалиция“ не поиска парламентът да чуе ЦИК за изборните промени

Депутатите от коалиция „хартиена бюлетина“ (ГЕРБ, ДПС и БСП) отхвърлиха предложението на „Продължаваме промяната“ в четвъртък в парламента да

бъде изслушана ЦИК, която да изкаже позицията си по наложените от трите формации промени в изборното законодателство и да каже дали те са изпълними.

В началото на пленарното заседание в сряда Калина Константинова от ПП предложи да се проведе въпросното изслушване, в от ЦИК да кажат дали има готовност да произведе избори с настоящите технически устройства, наличните принтери и нов вид хартия, отговаряща на новите изисквания.

Причината за искането ѝ са измененията, които на практика обезсмислиха машинния вот и превърнаха устройствата в принтери. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше решено досегашните разписки от машините за гласуване да се смятат за „бюлетини“, които да имат съответните защити като хартиените бюлетини. От БНБ обаче посочиха, че това няма как да стане, ако изборите са през март.

В сряда Константинова припомни, че преди приемането на промените е поискала становище на ЦИК, но комисията не е изпратила такова и отклони поканата за изслушване в парламентарната правна комисия.

„БНБ обаче изпрати становище, че подобна защитена хартия може да бъде осигурена в рамките на до 8 месеца. Това създава притеснение, че на предсрочни скорошни избори може да се озовем на такива единствено с хартиена бюлетина“, посочи тя.

Константинова подчерта, че е важно да е ясно каква е готовността на ЦИК да приведе тези изменения. „Те са длъжни да се появяват и не могат да се измъкват от всички институционални въпроси“, каза още тя.

Идеята ѝ беше въпросното изслушване да се проведе ден преди парламентът да разглежда ветото, което президентът наложи на почти всички промени в Изборния кодекс, но в крайна сметка обаче искането ѝ беше отхвърлено от коалиция „хартиена бюлетина“.

Ветото на държавния глава е заложено в дневния ред на парламента за петък, когато е последното заседание на депутатите преди коледната им ваканция. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy