ХДС се опитва да се хареса на избирателите от средната класа с план за данъчна реформа

Високопоставен функционер на най-голямата опозиционна партия в Германия, консервативния Християндемократически съюз (ХДС), се обяви за мащабна данъчна реформа за облекчаване положението на средната класа, предаде ДПА.

Карстен Линеман, генералният секретар на ХДС, заяви в интервю за ДПА, че най-голямата европейска икономика „спешно“ се нуждае от промени в данъчната политика.

„Средната класа плаща най-високите данъци, което просто не е справедливо“, смята той и добави, че въпросът опира до осигуряването на „справедливо данъчно облагане“.

„Основната задача на тази данъчна рефома трябва да бъде значителното облекчаване на положението на средната класа“, каза Линеман.

Най-високата данъчна ставка трябва да бъде повишена и прагът, от който започва да действа, трябва бъде повишен и да не бъде 63 000 евро годишен доход, както е сега, заяви политикът от ХДС.

Ако влиза в сила за лицата с годишен доход от 80 000, 90 000 или 100 000 евро, тогава ще настъпи истинско облекчение за голяма част от представителите на средната класа, изрази мнение Линеман.

Шефът му, председателят на ХДС Фридрих Мерц, каза следното за неделното издание на „Франкфуртер алгемайне цейтунг“: „Дори хора, които получават малко над средния доход, са подложени на огромно данъчно бреме. Трябва да изравним кривата, защото който се труди усърдно, заслужава да бъде възнаграден. Така няма да има значение дали най-високата ставка ще бъде 42 или 45 процента от годишния доход.“

С поставянето на въпроса за данъчното облагане представителите на ХДС очевидно се опитват да се харесат на избирателите, чиито джобове бяха ударени доста сериозно от високата инфлация, отбелязва ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy