Хеликоптерни площадки ще има в големите областни градове

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат медицинските хеликоптери. Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове. Това събщи на пресконференция в Добрич в петък служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. 

„Говорим за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези хеликоптерни площадки“, обясни Меджидиев.

Той изчаква експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят спецификите къде и как трябва да кацат тези хеликоптери.

Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, каза още Меджидиев.

В момента Министерството на транспорта извършва пазарна консултация за наема на хеликоптери, след като държавното дружество „Хели Мед Сървиз“ беше закрито и проектът за HEMS беше рестартиран от служебното правителство.

Здравният министър припомни, че за първите хеликоптери ще има две оперативни бази в Долна Митрополия и в София.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy