Хиляди затворници от ЧВК „Вагнер“ излизат на свобода

Хиляди руски затворници, воювали в състава на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, може да бъдат помилвани и освободени в близките седмици, съобщава британското министерство на отбраната във всекидневната си разузнавателна сводка.

Набирането на затворници в наемническата армия на Евгений Пригожин достигна своя връх през есента на 2022 г. Тогава на осъдените беше предложено смекчаване на наказанието след шест месеца служба. Макар че приблизително половината от наетите в затворите бойци в ЧВК вероятно вече са мъртви или ранени, данните от британското разузнаване сочат, че групата възнамерява да изпълни обещанието си да освободи оцелелите. Документите, издадени на вече освободените членове на ЧВК „Вагнер“, показват, че те са одобрени с указ на президента Владимир Путин.
 

Напускането на толкова много хора ще изостри проблема с броя на бойците в ЧВК „Вагнер“, тъй като тя вече не може да наема нови затворници.

През февруари основателят й Евгений Пригожин обяви, че неговата частна военна компания вече не набира нови наемници в руските затвори. След това ЧВК започнаха да набират бойци в спортни клубове. Организирани са и наборни пунктове на територията на училищата.

В началото на март стана известно, че след като влезе в конфликт с Министерството на отбраната и отряза възможността да набира затворници, Пригожин започна да рекламира службата си в ЧВК в невропсихиатричните диспансери.
 

Наскоро Пригожин допусна, че армията му планира да наеме още 30 000 души до средата на май. Според представителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, такъв брой бойци е загубила ЧВК през годината на войната в Украйна.

Според изчисленията на Вашингтон, към края на 2022 г. ЧВК „Вагнер“ е наброявала 50 000 души, съобщи Кърби. От тях 40 000 са затворници, наети в руски затвори, а само 10 000 са професионални бойци.

Внезапният приток в цивилния живот на освободени престъпници, които са били осъдени за насилствени деяния, а сега вече имат и травматичен боен опит, вероятно ще създаде „съществени проблеми“ за руското общество, отбелязва британското военно разузнаване.
 

Студенти остават без диплома, ако не подпишат заповедите за мобилизация

 

Московски студенти не могат да си вземат дипломите, ако не подпишат заповедите си за мобилизация, съобщават руски медии, като се позовават на завършващи в топ университети в руската столица.

 

Завършващи от Московския институт по авиация казват, че не им подписват дипломите, докато не се съгласят да се запишат в армията.

 

„Дипломата не се издава, докато не подпишеш повиквателната. В същия кабинет, в който се издават дипломите, седи военен комисар“, споделя студент пред независимия сайт „Вертска“.

 

„Заедно с дипломата, те те карат да незабавно да подпишеш повиквателната“, потвърждава негов колега. И допълва, че това се прави със студенти, които са учили специалност пет години и половина.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy