Хора с увреждания на протест за ускорени поправки в медицинската експертиза

Хора с увреждания излязоха във вторник на протест пред Министерския съвет и Министерството на здравеопазването с искане още тази седмица кабинетът да приеме поправките в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ), за да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК и придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов обясни пред журналисти, че искането за толкова скоростно приемане на промените е неизпълнимо, защото се спазват процедурни правила.

„Трябва чисто технологично време, за да се обобщят всички становища, постъпили при общественото обсъждане“, обясни Томов.

По думите му до края на този месец или най-късно в началото на следващия Министерството на здравеопазването ще е готово с промените в Наредбата за медицинската експертиза и след това правителството ще ги разгледа.

От здравното министерство също така уточниха, че подкрепят и внесените в Народното събрание идентични промени в Закона за здравето, регламентиращи правото на хората да ползват подкрепа и права и след изтичане на срока на експертното им решение.

Това ще бъде възможно, ако те са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно.

Това би решило проблема на много хора, които губят правото си на пенсии и помощи, тъй като срокът на експертните им решения е изтекъл, а същевременно за ново преосвидетелстване се чака прекалено дълго – месеци наред.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy