Християндемократите победиха на местните избори в Берлин

Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) постигна впечатляваща победа на повторните избори в Берлин, като получи 28,1 процента от гласовете, което е с 10 на сто повече, отколкото на предишните избори през 2021 г., съобщи ДПА, като се позова на екзитполове.

Партия „Съюз 90/Зелените“, изглежда, е запазила своя дял от гласовете от около 18,5 процента, с минимална преднина пред социалдемократите (ГСДП), които имат 18,4 на сто от гласовете – исторически нисък резултат за партията, който може да коства поста на кметицата.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ има около 9,1 процента. Свободната демократическа партия обаче регистрира значително слаб резултат, като получи 4,7 процента и падна под прага от 5 на сто, необходим за получаване на парламентарно представителство.

Така ХДС се очертава да получи от 48 до 50 места, а Зелените и ГСДП ще имат по 31-33 места. Крайнолявата партия „Левите“ ще получи 21-22 места, а „Алтернатива за Германия“ – 16.

Според първоначални данни избирателната активност на повторните избори в Берлин е била 63-65 процента. Тя е по-ниска от тази на първоначалните избори през 2021 г., когато достигна 75,4 на сто. Трудно е обаче да се сравнят тези числа, тъй като по същото време се проведоха и парламентарни избори, а те обикновено привличат повече избиратели.

Вчера кандидатът на партията на консерваторите Кай Вегнер приветства резултата като „феноменален“ успех и заяви: „Нашата мисия е да съставим стабилно правителство“. Той заяви, че Берлин е избрал промяната. Кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифай призна победата на ХДС. Избирателите пожелаха „нещата да бъдат различни“, каза тя.

Християндемократите може да не успеят да направят Вегнер кмет и може дори да не станат част от управлението на града въпреки първата си победа от повече от две десетилетия. Това се дължи на факта, че на изборите в Германия партията, която получава най-много гласове, невинаги е начело на регионалното правителство. Освен ако не разполагат с абсолютно мнозинство, което е рядкост и не се случи на вчерашния вот в Берлин, партиите трябва да намерят партньори, за да постигнат мнозинство от места в регионалния парламент.

До вота се стигна, след като гласуването през 2021 г., съпътствано с много проблеми и нередности, беше анулирано от берлинския Конституционен съд.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy