Христо Грозев: Концентрацията на руски агенти в България е голяма

„Чувствам се заплашен да се завърна в България. Наши разследвания показват значителна инфилтрация на руски агенти в страната. Ако се разхождам в родния Пловдив или по морето, за мен има опасност. По-спокоен съм аз и за семейството си в страната, в която се намирам.“ Това заяви в четвъртък разследващият журналист Христо Грозев, който бе изслушан през онлайн връзка от българска парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност. Изслушването се случи по предложение на депутати от “Демократична България”.

В последните дни на 2022 г. Грозев бе включен в списъка за федерално издирване от Русия.

„Голяма концентрация на руски агенти“

„Това, което виждам в България, е една по-голяма концентрация на агенти на руско влияние, докато в страни като Полша, Чехия, Латвия и други, през последните 5 години прилагат доста по-добър механизъм и филтрация на чуждите агенти от руското военно разузнаване. Моята субективна оценка е, че България е една от ключовите страни по отношение на разузнавателните служби на Русия“, каза още Грозев пред депутатите.

В списъка на Руската федарация за издирвания на журналисти, по думите на българския разследващ журналист, той е единственият гражданин на трета страна, в него има един украинец, а останалите са руснаци.

“Като общият брой на обявените за обект на разследване журналисти е над 100. България трябва да покаже, че има свое виждане за националния интерес. Чувствам се заплашен”, каза още Грозев.

Защо го издирват?

От думит на Грозев стана ясно, че към момента няма информация по каква причина е обявен за национално издирване. Той обаче подочи, че обвинението е по отношение на закона против фалшивите новини за армията.

“Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция “РИА Новости”. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване”, каза още той пред депутатите.

За информацията на “РИА Новости” Грозев говори и на 30 декември и дори визира конкретно разследване, заради което вероятно е издирван.

“Мисля, че причината е разследване за идентифицирането на цял един секретен отдел във военното министерство в Русия, което се занимава с програмирането на далекобойните ракети, на крилатите ракети, които удрят по Киев. Нашето идентифициране на 33-ма от тези програмиращи младежи, които с това се занимават, да вкарват маршрутите в ракетите, доведе до обявяването им за санкционирани от ЕС през миналата седмица”, каза тогава Грозев.

„Ако България има смелост, ще повиши многократно репутацията си“

„Ако България има смелостта институционално да се противопостави на Руската федерация, репутацията ѝ на европейско ниво ще се вдигне многократно“, каза още Христо Грозев.

„За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти“, добави той.

Грозев обясни още, че е получил черен печат през 2016 г. да посещава Русия и каза, че това противоречи на думите на посланик Елеонора Митрофанова, че това е послание да не посещава Русия.

„За мен България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика не само конкретно към мен, но и към всеки“, посочи още той.

По казуса с Христо Грозев, българското Външно министерство извика да даде обяснения и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Преди Нова година тя посочи, че нищо не заплашва Грозев, а му се казва просто не идвай в Русия.

„За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти”, каза още Христо Грозев.

Разследванията на Belingcat

“Наши разследвания са свързани с взривовете в български складове”, заяви още Грозев. По думите му в България са проведени следствени действия, открита е ролята на руското военно разузнаване, но тя се изключва, когато се дава на други държави, като например Чехия, Украйна, Великобритания.

„Информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща“, смята той и допълни, че информацията за присъствие и за възможно участие на членове на руското военно разузнаване е изцяло изключена, което означава, че България прикрива участието на членове на ГРУ при подобни взривове.

Разследващият журналист съобщи, че най-ранното участие на ГРУ в подобни деяния в страна на НАТО, е от 2011 г., както и че тези лица са назначени от Владимир Путин в различни региони на Руската федерация. Той е категоричен, че българското общество следва да бъде запознато кои са източниците на опасност.

„Моето общуване е само с ДАНС“

“Моето общуване е само с ДАНС и българските правоохранителни органи. Общуването, както след 27 декември, и по-активно след 29 декември, е единствено с органите на ДАНС, които проявиха загриженост за моята безопасност. Нямам информация различна от публичната за действията, предприети от правителството”, обяви Грозев.

“Това, което очаквам, е не някоя страна да ми благодари. Работата ми по разкриване на военни престъпления е очевидна. Това, което очаквам, е българска парламентарна сила да защитава българския интерес, а не чужда държава”, заключи той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy