Христо Грозев ще бъде изслушан от депутатите в четвъртък

Журналистът Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Руската федерация, ще бъде изслушан в комисията за контрол на службите за сигурност в четвъртък. Новината съобщи във фейсбук депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmirchev%2Fposts%2Fpfbid0tF82xA9fcuvfPPXNeyY36YAsd6v7zKT4KBiBqVQQmro9sapNYa2hrNHeVLPi6jurl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“474″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Още на 31 декември Мирчев и Атанас Атанасов от ДБ изпратиха писмо до председателя на комисията Даниел Митов с предложение изслушването да се проведе на 5 януари. Ден преди това в ексклузивно интервю за бТВ Грозев посочи, че е готов да бъде изслушан от българския парламент и дори посочи, че такава изслушване му предстои и пред парламента на Великобритания на на тема “Руските хибридни армии”.

На въпрос защо смята, че е включен в списъка за издирване, Грозев посочи на 30 декември, че според източници на държавната руска телевизия “РИА Новости” той е нарушил Закона за дезинформация по време на война.

“Мисля, че причината е разследване за идентифицирането на цял един секретен отдел във военното министерство в Русия, което се занимава с програмирането на далекобойните ракети, на крилатите ракети, които удрят по Киев. Нашето идентифициране на 33-ма от тези програмиращи младежи, които с това се занимават, да вкарват маршрутите в ракетите, доведе до обявяването им за санкционирани от ЕС през миналата седмица”, каза тогава Грозев пред бТВ.

По казуса с Христо Грозев, българското Външно министерство извика да даде обяснения и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Тя посочи, че нищо не заплашва Грозев, а му се казва просто не идвай в Русия. 

Самият Грозев обаче смята, че Митрофанова се е изказала неподготвена.

„Виждам пълно вътрешно противоречие в думите на Митрофанова. Твърденията ѝ бяха импровизирани и неподготвени. Дори в руските медии беше изцяло пропуснато нейното пожелание да не пристигам в Русия. Това означава, че тя сама си е позволила повече от това, за което има право. Не ме успокои. Когато дойде от Кремъл каквото и да било успокоение, че си в безопасност, тогава по-скоро трябва да започнеш да се притесняваш“, каза Грозев ексклузивно пред бТВ в последния работен ден на 2022-а година.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy