Христо Иванов заподозря, че целта на акцията в Nexo e ДБ да не получи третия мандат

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов изрази мнение, че целта на акцията с Nexo е била силно да намалее вероятността формацията му да получи третия мандат са съставяне на редовно правителство.

„Защо точно в този момент започна тази шумна пиар кампания – в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третия мандат? Знаят, че ние ще употребим третия мандат да решим проблема с прокуратурата. Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо – като стане неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата“, каза Иванов пред „Дарик радио“ по повод по повод акцията на прокуратурата и ДАНС срещу Nexo в четвъртък, за която има разследвания за престъпления в САЩ.

По думите му решенията на правоохранителните органи „да обявяват нещо в чувствителен политически момент не са случайни, особено в България“.

Иванов отново повтори заявката, че ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. „Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат“, добави той.

Другото условие за реализацията на кабинет на ДБ с третия мандат е той да се ползва от подкрепата на „Продължаваме промяната“, каза Иванов. Според него това би било някаква количествена гаранция за прокарване на определени политики, доколкото двете формации сумарно ще имат най-голяма тежест в този фрагментиран парламент.

По повод изнесената преди ден информация, че в миналото служители на Nexo правили дарения за предизборната кампания на „Демократична България“, Иванов каза, че партията му не бяга от отговорите, които дължи.

Той подчерта, че сумите са декларирани, но няма как партиите, не само у нас, а и навсякъде по света нямат капацитет да разследват и правят връзки между дарителите, за да разберат дали някой друг не стои зад дадено дарение.

Иванов призова още да се върне пълноценното публично финансиране на партиите, за да могат спокойно да извършват дейността си и да не зависят от други източници. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy