Христо Иванов: Третият мандат е авариен, не може да има договорки

Третият мандат за съставяне на правителство не върви по нормалната политическата логика, в която политическите формации търсят и намират близост, той е авариен. Това коментира съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов в сряда в кулоарите на парламента.

Дясноцентристката коалиция показва готовност да предложи правителство, което да работи за реализиране на няколко основни приоритета като влизане в Шенген и еврозоната. От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира готовност да подкрепи кабинет на ДБ, но иска да се подпише документ, който да гарантира приоритетите на правителството.

“Не говорим за формиране на мнозинство заедно, просто защото през този парламент през първите два мандата се показа невъзможно да се случи. От тази гледа точка не става дума за договаряне, а можем ли да свършим пет неща заедно“, каза Христо Иванов.

„Понеже третият мандат е авариен и трябва да го отличим от нормалния политически кабинет, който почива на съгласие, взаимно приемане между някакво мнозинство, което се формира като стабилно мнозинство, техническият кабинет има тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца, в който ние бихме поставили задачите на този кабинет – за еврозоната, Шенген“, допълни той.

Петте задачи са влизане в еврозоната и Шенген, реализиране инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, модернизацията на армията и съдебната реформа.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев от своя страна каза пред БНТ, че не е необходимо политическите лидери да бъдат част от кабинет с третия мандат.

“Трябва да направим един технически кабинет, който да има ясни 5 задачи за страната и той да продължи да работи може би около година“, каза Мирчев.

Според Мирчев за конкретни кандидати за министри може да се говори, когато се знае при кого отива третият мандат.

„Очевидно не може да има коалиционно управление, което да бъда устойчиво“, каза депутатът. Като основна причина изтъкна разногласията по темата за антикорупционното законодателство.

“Колегите от ГЕРБ само на думи подкрепят тези мерки“, каза Мирчев.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy