Хърватия готова да замрази цените заради спекулации след въвеждането на еврото

Правителството на Хърватия е готово на всякакви мерки – от изготвянето на черни списъци на търговци до замразяване на цените, за да се справи със спекулациите в първите дни след въвеждането на еврото. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Давор Филипович, цитиран от хърватската обществена информационна агенция ХИНА.

Търговци разгневиха населението и правителството в първите дни на новата година, след като спекулативно закръглиха цените нагоре. Социалните мрежи са пълни с оплаквания на граждани за най-различни ценови повишения – от тези в магазините до таксите във фризьорските салони и билетите за паркинг. „Мъжката прическа в местния фризьор струваше 60 куни (8.02 евро по обменния курс). Дойдох преди няколко дни. Той каза, че ще закръгли на 10 евро, за да ни улесни и двама“, пише потребител. Това се случва въпреки всички въведени предварително мерки срещу спекулациите, като например двойното обозначаване на цените – в куни и в евро.

„Увеличаването на цените поради преминаването към еврото е неприемливо. Това, което казах днес (на 3 януари, б. р.) на търговските вериги и това, което казвам на тези, които ще се опитат да се възползват от преминаването към еврото и да печелят за сметка на нашите граждани, е, че няма да им се размине и че правителството ще направи всичко по силите си, за да защити жизнения стандарт на гражданите“, каза Филипович пред пресата, добавяйки, че всички мерки са на масата – от черни списъци до замразяване на цените на потребителските стоки.

По думите на министъра инфлацията в страната в момента е 13.5% и се дължи главно на повишаването на цените на храните и безалкохолните напитки.

Филипович припомни, че правителството е осигурило заплати за 800 000 работници в частния сектор по време на кризата с Covid-19, както и разумни и достъпни цени на енергията и горивата по време на безпрецедентната енергийна криза, докато търговските вериги продължават да повишават цените от месец на месец.

„В сегашната ситуация, когато приехме еврото, те продължават да увеличават цените, опитвайки се да измамят хърватските граждани. Няма да им се размине“, каза Филипович, припомняйки, че през септември правителството въведе таван на цените на 9 основни продукта, за да помогне на най-нуждаещите се граждани.

„По това време търговците на дребно се оплакваха, че ще фалират, че ще има недостиг на стоки, но нищо от това не се случи. Това, което се случи, е, че цената на цели 7 от 9-те продукта е по-ниска от тавана, определен от правителството. Появи се конкуренция и цената на 9-те продукта беше намалена с близо 30%, което ясно показва, че има място за сваляне на цените“, добави Филипович.

Той каза, че е попитал търговците кой от тях е намалил цените, след като цените на горивата паднаха, но никой от тях не е отговорил на този въпрос.

„Това, което очаквам да направят в бъдеще, е да започнат да свалят цените, а не да продължават да ги повишават, защото няма причина за това“, каза министърът на икономиката, и подчерта, че цените трябва да се стабилизират.

Помолен да уточни кои търговски вериги са повишили цените си и с колко, Филипович каза, че държавните инспектори са на място и ще докладват за това.

Помолен да уточни механизмите, до които правителството може да прибегне, Филипович каза: „Всичко е на масата, от черни списъци до замразяване на цените на широка гама от продукти“. Той добави, че вярва, че в крайна сметка ще се намери разумно споразумение, „защото всички трябва да са наясно, че трябва да споделят тежестта на кризата“.

„Не може да се очаква правителството да продължи да се намесва в цените на енергията и горивата заради необоснованото закръгляване на цените при преминаване към еврото, докато в същото време някои гледат как да увеличат печалбите си за сметка на гражданите“, каза Филипович.

Представители на търговци на дребно не говориха с пресата след срещата, но преди нея казаха, че повишенията на цените не се дължат на закръгляне на цените, а на други фактори като кризата с Covid-19 и войната в Украйна.

„Търговците на дребно не вдигаха цените, а ги закръгляха по правилата. Ако последната цифра беше 5 и повече, цената се закръгляше нагоре, а ако беше 4 или по-малко, се закръгляше надолу, както правителството предложи в своите насоки“, каза ръководителят на търговците на дребно в Асоциацията на хърватските работодатели Мартин Ивачич преди срещата. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy