Хърватия обновява жп транспорта си за над 172 милиона евро

Хърватия ще обнови железопътния си транспорт с проект за над 172 млн. евро финансиран от Брюксел, предаде БТА.

От централната гара в Загреб до близкия град Дуго село беше пуснат в движение нов електрически влак, който е част от проекта за обновяване на подвижния състав на Хърватските железници „Пътнически превоз“.

Проектът се изпълнява в съответствие със Стратегията за развитие на транспорта на Хърватия от 2017 до 2030 г. Той е съфинансиран от оперативната програма „Конкурентност и кохезия“ 2014 – 2020 г. и е част от Националния план за възстановяване и устойчивост 2021 – 2026 г.

Общата прогнозна стойност на проекта е над 172 млн. евро, а подкрепата от Европейския съюз е блезо 117 млн. евро.

Новият влак развива скорост от 160 км/ч, има 130 седящи и 385 правостоящи места, дълъг е 75 метра, като технически е възможно да се комбинират композиции от два до три влака.

Хърватските железници „Пътнически превоз“ планират да модернизират подвижния състав с 21 нови електрически влака, като за градско-крайградския транспорт са предвидени 11 влака, а за областния – десет.

След пускането на първите 3 влака за градско-крайградски транспорт, за района на Загреб ще бъдат набавени още осем.

Вицепремиерът и министър на морските въпроси, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович, който пътува с новия влак до Дуго село, каза пред журналисти, че обновяването на железопътната инфраструктура е ключов проект, който ще бележи следващите 10 до 12 години.

Всички налични средства от ЕС, както и национални и кредитни средства, ще бъдат насочени предимно към обновяване на железопътната инфраструктура и за закупуване на нови влакове.

Планът е до 2025 г. да бъдат пуснати в движение 70 нови влака, а техните ключови подсистеми са разработени и произведени във фирми от компанията „Кончар“.

В рамките на проекта „Прилагане на зелени технологии в железопътния пътнически транспорт“ беше подписан и договор за покупка на влакове, оборудвани с батерии.

За закупуване на влакове с акумулаторни батерии и за изграждане на шест енергийни връзки за зареждането им, които ще бъдат инсталирани на гарите Сплит, Осиек, Вараждин, Беловар, Вировитица и Пула, от Националния план за възстановяване и устойчивост са осигурени 17 млн. евро.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy