Целта на Унгария е да избегне рецесията и да ограничи инфлацията до под 10%

Целта на Унгария е да избегне рецесията през идната година и да ограничи инфлацията до под 10 на сто на годишна основа до края на 2023 г., заяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Орбан обяви, че ще бъде въведено ново данъчно облекчение за жените под 30-годишна възраст, които имат деца.

Унгарският премиер е изправен пред най-голямото си предизвикателство на фона на забавянето на растежа на икономиката на страната, откакто дойде на власт през 2010 г., отбелязва Ройтерс. Лихвените проценти на Унгарската централна банка са най-високите в Европейския съюз, а инфлацията в Унгария се очаква да достигне през идните месеци до около 26 – 27 на сто на годишна основа.

Орбан заяви, че неговото правителство, което беше преизбрано за четвърти последователен мандат през април 2022 г., ще запази през следващата година пределните цени за енергията, която потребяват домакинствата. Премиерът на Унгария каза, че решението на кабинета му да предостави данъчни облекчения на жените до 30-годишна възраст надгражда фискалните мерки на неговия кабинет в подкрепа на младите хора, на възраст до 25 години.

Орбан също така каза, че правителството му ще финализира споразумения с ЕС през идните дни, съгласно които Унгария ще получи средствата от европейските фондове, които й бяха спрени.

Унгарският премиер и неговият кабинет от години са в обтегнати отношения с редица свои партньори от ЕС. Те упрекват Орбан за неговата политика на налагане на контрол върху медиите в Унгария и в академичната сфера, както и по отношение на мигрантите, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy