Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца

Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца, съобщи в сряда министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той представи данни, които правят съпоставка на цените на горивата в няколко европейски държави за периода от август 2022 г. до момента.

Данните показват, че резултатите се дължат на националните мерки, а не на международни фактори, твърди министърът.

“Спадът в цените на горивата у нас е значително по-голям от другите държави в Европа, като в някои страни дори се забелязва задържане на цените”, коментира икономическият министър. Той показа графика, която съпоставя темпа на намаление в 7 държави в Европа.

“При съпоставката сме включили както страни-членки на ЕС, така и държави извън Съюза, за да избегнем политически коментари. Данните са категорични и са плод на всичко, което бе направено в сферата на енергетиката и икономиката през последните месеци”, каза Стоянов.

На 2 август 2022 г. средната цена на литър дизел е била 3,50 лв., а днес тя е 2.93 лв., става ясно от графиките.

При бензина намалението е от 3.34 лв. през август до на 2.59 лв. към днешна дата.

“Тези числа показват спад от 15% в цената на дизела и над 20% за бензина“, обясни Никола Стоянов. Икономическият министър припомни, че на този фон са предприети мерки така че “Лукойл” да започне да плаща данъци в страната, а от получените допълнителни средства в бюджета предстои да стартират мерки в подкрепа на хората.

“Нашата цел бе да запазим отстъпката от 25 стотинки на литър гориво докато сме готови с новите мерки и финансово бяхме обезпечили това, защото разбираме, че всяка помощ е ценна за хората в толкова сложна икономическа ситуация“, каза министърът.

Министърът посочи, че периодът съвпада с встъпването на служебното правителство на власт. 
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy