ЦИК: За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и 2 април е възможна дата

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Това каза пред БНР зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов заради въпроса с осигуряването на хартия за бюлетините от машинното гласуване.

Той посочи, че ако изборите са на 26 март би имало проблем с хартията.

Преди дни президентът Румен Радев обяви, че датата 26 март не е подходяща за изборите, които предстои да насрочи след връщането на третия мандат за съставяне на правителство. Тогава той обясни, че от ЦИК му съобщили, че за тази дата няма да има осигурена хартия за бюлетините, ако изборите са тогава. 

Всъщност от печатницата на БНБ обявиха, че ако изборите са през март, ще има проблем с хартията още преди „хартиената коалиция“ (ГЕРБ, ДПС и БСП) да приеме окончателно обезсмислянето на машинния вот и превръщането на устройствата в обикновени принтери за нов вид хартиена бюлетина. 

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, обясни Томов.

Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки, посочи той.

Миналата седмица от печатницата на БНБ са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че хартията може да бъде доставена най-рано в седмицата от 27 февруари до 5 март. Отделно са нужни 50 дни за поставянето на защитата и нарязването ѝ.

„В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро“, посочи говорителят на ЦИК.

Томов подчерта, че предстои ЦИК да подготви избори при доста съществени промени в изборните технологии.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места“, добави той.

Томов призна, че теоретично е възможно да се гласува само на хартия, този шанс е малък. „ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант“, каза той.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов.

Според него това би дало по-голяма сигурност и няма проблем ЦИК да вземе такова решение.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите. „То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение“, каза още говорителят на ЦИК. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy