Частни сгради в София ще се чистят от драсканици за сметка на общината

С пари от бюджета на Столичната община ще се чистят от драсканици и частни сгради в София. Първоначално опцията ще се предлага за сградите в историческия център на града. С приоритет ще са единични или групови паметници на културата. Каква ще е сумата, която ще бъде отделена за целта, към момента не е ясно.

Новата инициатива беше обявена от председателя на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ). Към момента общината през Столичния инспекторат маха драсканици от публични сгради, а частните собственици имат ангажимент да почистват фасадите им, ако искат.

За да стане реалност новата идея, трябва да бъде одобрена от Столичния общински съвет. Освен отпускането на общински средства за почистване на частни сгради, тя включва още прехвърляне на дейността за премахване на драсканиците към общинската фирма „Софекострой“ (бившата „Чистота Искър“). Фирмата е известна с това, че получава поръчки от общината без конкурс. Преди време тя събираше боклуците от няколко столични района, но се оказа, че прехвърля дейността и парите на фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Това ставаше без конкурс под формата на наем на техника.

Сега „Софекострой“ щяла да получи пари, за да купи техника, материали и да обучи работници, които да почистват фасадите на сградите от драсканици. Наличното към момента оборудване, което се използва от Столичния инспекторат, щяло да се прехвърли към общинската фирма. Инспекторатът ще има задачата само да планира работата на звеното за почистване. Той ще събира сигналите от собствениците на сгради, ще ги приоритизира и ще организира работата.

За да бъде изчистена частна сграда, ще е нужно съгласието на всички собственици. Освен това зданието да бъде боядисано с цвят, който отговаря на въведените от общината стандарти за градската среда, които към момента важат за част от центъра. Ще се полага и покритие, което не позволява втори път фасадата да бъде надраскана.

Приоритетно ще се чистят сгради, на които има драсканици, свързани с език на омразата, антисемитизъм и др.

От общината планират още да облекчат и съкратят процедурата за даване на разрешение за изрисуване с графити фасади на сгради, за които има съгласие на собствениците. Това и сега е възможно след разрешение и одобрение от експертен съвет, който да съгласува визията на графита. Щяло обаче да се прави по-бързо.

Ще се обособят и още няколко места за изява на графити артисти. Те ще са в Южния парк, парка в „Студентски град“, под моста „Чавдар“ и в подлеза на гара Подуяне.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy