Червен код за вятър до 126 км/ч в пет области в страната

В областите Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново е обявен червен код за опасност от силен вятър, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат до 35 метра в секунда (до 126 км/ч).

За цялата страна предупреждението е за бурен южен вятър – фьон.

Оранжев код е в сила областите София, Софийска, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково, където поривите на вятъра ще са до 29 метра в секунда (до 104 км/ч).

В област Видин има предупреждение от втора степен и за значителни валежи до 25 – 30 литра на квадратен метър.

В останалите 16 области на страната предупреждението за днес е от първа степен – жълт код, с пориви на вятъра до 20 метра в секунда (72 км/ч).

От НИМХ съобщават, че в 8 часа тази сутрин, поривите на вятъра във Враца са достигали до 35 метра в секунда.

Днес във Враца е неучебен ден заради щетите, причинени на електропреносната мрежа в града от силния вятър в сряда. В общината е обявено частично бедствено положение.

През изминалата нощ в София са подадени девет сигнала за паднали дървета и откъснати метални конструкции в следствие на силния вятър. Няма данни за пострадали хора, щетите се отстраняват, съобщиха от Столична община.

Три от сигналите са за паднали дървета от силния вятър. Други шест са за откъснати ламаринени и метални конструкции. Сигналите са основно от южните квартали на София. Има и сигнали, подадени за квартал „Красна поляна“. Екипите на пожарната работят по отстраняването им.

В сряда бяха получени над 200 сигнала в София за нанесени щети от ураганния вятър.

В Софийска област в дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета. От тях 5 са в курортния комплекс „Боровец“.

„Тъй като вятърът продължава да е силен, днес в София са мобилизирани 11 екипа, които вече са се отзовали на няколко сигнала за паднали дървета. Към момента няма материални щети и инциденти. Но аз призовавам хората, които нямат работа по паркове и градинки, да си останат у дома, защото силните пориви могат да доведат до нежелани инциденти с паднали дървета и клони“, призова Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ“ в Столична община.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy