Четирима са обвиняеми по случая Nexo

Четирима души са привлечени като обвиняеми по мащабната акция срещу криптобанката Nexo от четвъртък. Това съобщи в петък директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.
Повдигнато им е обвинение за това, че от 2018 до 12 януари 2022 г. в България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е ръководил организирана престъпна група. Тя е създадена с цел да извършва престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, посочи Сарафов. По неофициална информация има и данни за трансфери от криптобанката към терористичната групировка „Хамас“.

На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната. Двама души са обявени за издирване. По данните на граничния контрол има данни, че са в България, но следствието предполага, че вече са извън страната.

„Абсолютно всички са български граждани, затова беше дадено на нас да работим по случая. Второ, основната част от дейността се извършва в България“, съобщи Сарафов.
На двама от участниците е определена парична гаранция в размер на по 1 милион лева, като имат 10-дневен срок да я платят.

В акцията срещу Nexo в четвъртък бяха претърсени 15 адреса, разпитани са над 20 свидетели, които ще бъдат включени в програмата за сигурност, защото имат опасения за живота си. Иззети са огромен брой компютри, пари и криптоактиви, съобщи Сарафов.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни трансакции. Някои от тях са били с цел да се заобиколят наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия.

„Ние сме от службите, които работим изключително добре по технологичните престъпления, извършени в киберпространството“, подчерта Борислав Сарафов.

В пресконференцията се включи и главният прокурор Иван Гешев.

„Този случай е уникален и то не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори“, каза Гешев.

Той призна, че случаят е „доста сложен“, поради което се разчита на взаимодействието с всички партньорски служби и с евроатлантическите партньори на България. „Надявам се България да е в световните новини с това, което можем да се гордеем, нашите успехи – успехи в IT сектора и с младите ни хора, които са специалисти в тази област, а не със случай, които вероятно придава негативен поглед на нашата страна“, добави главният прокурор.

Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС каза, че обект на разследването са компаниите, които са обединени под името Nexo. По думите му българската връзка е дружеството NDS, което е регистрирано на 8 юни 2018 г. Установено е, че именно то ръководи цялата дейност на групата компании Nexo.

Василев каза още, че в дружеството е внесена едва половината от изисквания капитал от 100 000 швейцарски франка.

Ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС посочи, че платформата Nexo използва 662 559 адреса на криптоактиви и са извършени 4 270 963 трансакции. „Това са трансакции, осъществени единствено в криптовалута. Общата стойност на извършените транзакции е над 94 млрд. долара. Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo, това са транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси“, обясни той.

Василев добави, че са установили трансакции към лице, което е уличено в терористична дейност и принадлежи към палестинска терористична групировка. По думите му са установени транзакции на Nexo, които са към най-различни адреси и са свързани с киберпрестъпления, адреси, използвания за изнудвания, инвестиционни измами и др.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че са назначени данъчни ревизии. По досъдебното производство има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, както и яхти. Намерени и иззети са 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия, сред които на Салвадор Дали, на Пикасо и на Матис.

Милева съобщи, че бивш министър на финансите е имал среща с представители на дружества, които се занимават с криптовалута, като целта на срещата е била как със системата „Борика“ може да се разплаща и с криптовалута.

„Ние не се притесняваме да повдигнем обвинение, независимо дали е финансов министър, магистрат, или депутат, ако са събрани достатъчно доказателства“, обясни Милева и добави, че тепърва ще се установи кой е присъствал на тази среща и каква е била целта й.

Срещу Nexo има заведено дело от прокуратурата в Ню Йорк. През септември регулаторите от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон – казаха, че Nexo предлага сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Щатите подадоха заповеди за прекратяване и отказ срещу Nexo, чиито сметки за доходност бяха пуснати на пазара и използвани от инвеститори на дребно. По-късно крипто заемодателят обяви, че постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар, след като се сблъска със заповеди за прекратяване и отказ от множество щати за своите продукти, носещи лихва.

Така, заради натискът от компанията преди време бяха обявили, че напускат американският пазар, който бе около 30% от портфолиото на групата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy