Чехите избират нов президент на оспорвани избори

Милиардер, генерал и университетска преподавателка са фаворитите на президентските избори в Чехия, които наблюдатели определят като много оспорвани. Първият тур започва днес и ще завърши утре, пише в петък Франс прес.

Победителят ще замени сегашния държавен глава Милош Земан – политик ветеран, известен със своите откровени изказвания и влечението си към алкохола, чийто последен мандат изтича през март.

Следващият президент на Чехия ще се изправи срещу рекордна инфлация и прекомерния дефицит в държавния бюджет заради войната в Украйна в момент, когато страната приключи наскоро своето ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

Ако нито един кандидат не събере повече от 50 процента от гласовете на първия тур, на 27 и 28 януари ще бъде произведен втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове.

„Ако ме помолите да заложа (на резултатите), няма да го направя“, каза Петър Юст, анализатор от Метрополитен университет в Прага, пред АФП.

Бившият премиер популист Андрей Бабиш, генералът от запаса Петър Павел и университетската преподавателка Дануше Нерудова се борят кой да стане четвъртият президент на Чехия след раздялата със Словакия през 1993 г.

Бизнес магнат, 68-годишният бивш премиер Бабиш е петият най-богат човек в Чехия според списание „Форбс“.

Шест чаши вино, три шота

Елитен парашутист, 61-годишният Петър Павел стана известен с това, че освободи френски войници, обсадени от сърбите по време на войната в Босна през 1993 година.

След като Чехия се присъедини към НАТО през 1999 г., генералът прекара три години в регионалното командване на Алианса в Нидерландия, преди да стане началник-щаб на чешката армия, а след това – и началник на военното командване на НАТО.

Четирийсет и четири годишната Нерудова, която е най-млада сред фаворитите, е бивша университетска преподавателка. Икономист, тя набляга на социалните проблеми и разчита много на подкрепата на младите избиратели.

Социологическите проучвания сочат, че както Павел, така и Нерудова биха победили Бабиш, ако се изправят срещу него на втори тур.

Останалите петима кандидати – двама сенатори, крайнодесен депутат, бивш ректор на университет и бизнесмен – изостават в анкетите.

Ролята на чешкия президент е предимно церемониална, но държавният глава назначава правителството, избира управителя на централната банка и съдиите от Конституционния съд и е главнокомандващ на въоръжените сили.

Сегашният президент Земан – противоречив политик, пристрастен към алкохола, който веднъж призна, че пие по шест чаши вино и три твърд алкохол дневно – оказва по-голямо влияние върху чешкия политически живот от своите предшественици.

Избирателните секции отварят за първия тур в 14:00 ч. (15:00 ч. българско време) днес и затварят довечера в 22:00 ч., след което ще отворят отново утре от 8:00 ч. до 14:00 ч. Резултатите се очакват в събота вечерта.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy