Шансовете за правителство с втория мандат се изпаряват

От декларациите на политическите партии в началото на новата парламентарна сесия в сряда стана ясно, че шансовете за сформиране на правителство с втория мандат, връчен вчера на „Продължаваме промяната“ (ПП), доколкото въобще ги е имало, се изпаряват.

В парламента останаха само две партии, които продължават да настояват, макар и все по-вяло, на тази тема – самата ПП и Демократична България. От ГЕРБ, ДПС и БСП открито казват, че разчитат само на третия мандат и че е време да се мисли за него. „Български възход“ допуска правителство с втория мандат само при условия, че то се основава на коалиционно споразумение, което е напълно нереалистично очакване. „Възраждане“ пък направо говори за разпускане на „този мъртвороден парламент“ и бързи предсрочни избори.

Впрочем, по всичко изглежда, че въпросът, който най-много безпокои повечето партии, е да не излезе в очите на избирателите, че те носят отговорност за това да се стигне до нови избори.

В петък депутатите ще обсъдят като втора точка проекта на декларация, предложен от „Продължаваме Промяната“, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Това реши парламентът в началото на днешното заседание с приемането на програмата за седмицата.

Проектът на декларация за приоритетните национални цели е внесен от „Продължаваме Промяната“ (ПП) на 3 януари т.г. Вчера след като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков, от „Продължаваме Промяната предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели.

От ПП поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща, на която се отзоваха „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“. От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на декларация с приоритети, но потвърдиха готовността си да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. От „Български възход“ също изразиха резерви по отношение на част от текстовете в документа, а от „Демократична България“ декларираха, че нагласата им е да го подкрепят.

ПП: Да избере редовно правителство е най-важното, което може да свърши парламентът

Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство. Това каза Николай Денков в декларация от името на парламентарната група на ПП в началото на новата парламентарна сесия.

В декларацията се посочва, че от ПП са походили по начин, който е различен от всичко, което е правено до момента и се визира предложеният проект на Декларация. Потърсихме единственото нещо, което би могло да ни обедини като парламентарни групи, опитвайки се да комбинираме целите и задачите, които бихме могли да изпълним през следващата година, отбеляза Денков. Той попита депутатите как си представят реализацията на третия мандат и посочи, че ако не могат да отговорят на този въпрос, трябва да кажат ясно, че от самото начало на това Народно събрание са работили, за да приключи най-бързо то своя живот и да отидем на избори.

Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности за съставяне на редовно правителство, това означава, че от самото начало си се готвил за избори, отбеляза Николай Денков.

Работим върху състава на кабинета и структурата – така председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров отговори на въпрос дали формацията е готова със състав на кабинет, който да представи, ако в петък получи подкрепа за проекта на декларация. Изказването си той направи пред журналисти в кулоарите на парламента.

ГЕРБ: Третият мандат – според реалностите, а не според мечтите и надеждите

Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и също трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза. Това каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Биков посочи, че третият мандат трябва да бъде конструиран разумно според реалностите, а не според мечтите и надеждите.

В декларацията Биков изтъкна, че през изминалата сесия на парламента е била пропусната сериозна възможност политическата криза да намери своето решение с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат, начело с проф. Габровски.

ПГ на ГЕРБ-СДС беше готова на компромиси и тя направи тези компромиси като предложи неполитическо правителство, което да удовлетвори исканията на максимално широк кръг политически сили. Направихме го с ясното съзнание, че в този парламент има мнозинство и тази наша теза се доказа по време на приемането на бюджета или по-скоро удължаването на бюджета, когато текстовете минаха с гласовете на „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС това е атестатът за мнозинство, посочи Биков.

Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации, каза Биков. По думите му политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество. Иновациите от типа на възвръщане на политическо насилие, политическо преследване на опонента, искане за унищожаване на политическия опонент трябва да приключат, добави той.

ДПС: Третият мандат трябва да ангажира отговорността на всички ни

Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Без значение какви биха били последиците за рейтинги и изборни резултати, отговорността пред обществото и бъдещето на държавата изисква да намерим решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение, каза Карадайъ. По думите му хората очакват от партиите да не се провалят в опита си за редовен кабинет.

Той припомни провала на първия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент. Предстоящият втори мандат не дава по-големи шансове, като се има предвид еднаквия модел на първи две политически сили“, коментира още Карадайъ. Лидерът на ДПС каза, че недоверието на обществото към Народното събрание не може да се реши с избори.

Той посочи, че се навършват и 33 години от създаването на ДПС от Ахмед Доган. Със създаването на партията д-р Доган превърна в основна философия заедността, отбеляза Карадайъ.

БСП: Очевидно всички гледаме вече към третия мандат – мандат на разума, стига емоции

Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това – ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност, призова тя.

Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията, посочи тя.

Нинова се спря и на приоритетните сектори и конкретните закони, които този парламент трябва да приеме, колкото и да е дълъг животът му. Тя декларира, че за БСП най-важни са образованието, науката и културата, здравеопазването, социалната политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, бедност и с акцент върху младите хора.

Толкова години се нищи тази съдебна реформа, такава дъвка е години наред, като ластик се опъва навсякъде и по всички студия – ами, да вземем да я направим най-накрая и да се приключи и с този въпрос, призова тя.

Нинова препотвърди и позицията на БСП за войната в Украйна. По думите й това се е оказала и една от пречките за разговори с „Продължаваме Промяната“ за втория мандат. Според нея много внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия България да влезе в еврозоната. Бързането на всяка цена от 1 януари 2024 г. не е най-доброто решение, заяви тя.

Христо Иванов: До петък ще се разбере кой е отговорен и кой гледа да се измъкне „сух“ на избори

Партиите в 48-ото Народно събрание да се отнесат по-сериозно към проекта на декларация на ПП – този призив отправи от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов. По думите му декларацията на ПП показва усилията да се систематизират приоритетите пред страната.

Дайте да се постараем да изработим документ, който да ни позволи да видим пътя напред, обърна се Иванов към депутатите. Той ги призова да се определи пътят напред, а не да се чертаят „апокалиптични сценарии“.

„Дължим на страната посока на надеждата, а не на отчаянието и страха“, категоричен беше Иванов.

Председателят на ПГ на ДБ каза, че в света се случва огромна икономическа трансформация, като страната ни не трябва да пропуска шанса да се включи в този процес. Това е една от причините ние да кажем, че този парламент трябва да излъчи правителство, но то не трябва да бъде какво и да е правителство, а такова, което да води страната през тази трансформация, заяви още Иванов.

Поведението до петък (когато ще се гледа декларацията на ПП) ще покаже кой е отговорен и кой не, кой си търси повод да се измъкне от отговорността и да отиде на избори „сух“ и кой е готов наистина да поеме отговорност, каза отделно пред журналисти Иванов в сряда.

Стефан Янев: Правителство на малцинството не би било работещо

Едно от основните решения, които предстои в тази сесия, е решението за съставяне на правителство. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „Български възход“ председателят й Стефан Янев. Алтернативата всички я знаем – предсрочни парламентарни избори и не е моментът тук да търсим оправдание защо не можем да се справим с тази задача, каза Янев.

Според него правителство на малцинството не би било работещо, то би било неустойчиво. Той коментира темата и пред журналисти в кулоарите на парламента.

Винаги сме настоявали, че правителство на малцинството ще бъде вероятно заложник на плаващи мнозинства, които във всеки един момент могат да променят перспективата за неговото съществуване, посочи лидерът на БВ.

„Нямаме претенции към никого, имаме претенции, че за нас успешното създаване на конструкция, която поддържа състояние да излъчи и избере правителство, е наличие на коалиционно споразумение“, заяви също той.

Костадин Костадинов: Вижда се, че няма как вторият мандат да бъде осъществен

Вижда се, че няма как вторият мандат да бъде осъществен, каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той не очаква да има редовно правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Според Костадинов предизборната кампания вече е започнала. Той определи като губене на време включването в програмата на парламента за петък проекта на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи, предложена от „Продължаваме Промяната“.

На въпрос за възможността да има кабинет с третия мандат, Костадинов отговори, че дори и това да се случи – то това ще бъде „зомби-правителство“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy