Швеция държи открехната вратата за Шенген, но без големи надежди

Шведското председателство на Съвета на ЕС ще постави отново в дневния ред въпроса за разширяването на Шенген, но едва когато отпаднат възраженията на Нидерландия и Австрия, съобщи в понеделник постоянният представител на Швеция към европейските институции посланик Ларс Даниелсон.

Страната в момента се управлява от правителството на малцинството начело с консервативния премиер Улф Кристершон, който разчита на подкрепата на крайнодясната партия „Шведски демократи“.

Нидерландия до последно търсеше подкрепата на Швеция за блокиране на разширяването на Шенген, но десет дни преди гласуването в Съвета на ЕС шведските социалдемократи промениха позицията си в полза на България. Едва тогава в шведския парламент се оформи мнозинство в подкрепа на кандидатурите на България и Румъния.

В крайна сметка Нидерландия получи неочаквана подкрепа от Австрия и двете балкански страни бяха блокирани.

„Винаги сме подкрепяли разширяването на Шенген. Ще продължим да подкрепяме присъединяването на България и Румъния. Необходими са интензивни консултации как да продължим напред, включително с държавите, които заявиха, че имат проблем с този процес“, каза шведският посланик в ЕС Ларс Даниелсон.

На 8 декември, веднага след наложеното ветото за присъединяването на България към зоната без паспортен контрол в Европа, президентът Румен Радев каза, че се договаря твърда дата за приемане на страната в Шенген през есента на следващата година. Това означава, че гласуването ще зависи от дневния ред, представен от испанското председателство на Съвета на ЕС, а не от Швеция. Все пак има някакви надежди в София и Букурещ, че въпросът може да реши и по-скоро.

Ларс Даниелсон обясни, че провалът на разширяването на Шенген се е дължал на причини, които не са пряко свързани с европейските теми или с нещо, което председателството на ЕС може да направи. Според него засега не може да се каже кога ще има напредък.

„Колкото по-рано, толкова по-добре, но въпросът няма да бъде върнат в дневния ред, преди да има възможност за одобрение. Ще направим опит преди края на председателството, но не зависи от нас. Ще се опитаме да постигнем решение“, каза посланикът.

Информация за това, което трябва да свърши България, за да влезе в Шенген, е доста противоречива. Проблемите изглеждат толкова много, че Румъния започва да говори за разделянето си от България по пътя към членство в зоната за свободно пътуване.

Австрия настоява за построяването на много по-сигурна ограда за близо 2 милиарда долара по границата между България с Турция, за което премиерът Карл Нехамер твърди, че трябва да плати Брюксел. Европейската комисия отхвърля подобна възможност. Австрия настоява България и Румъния да положат усилия за намаляване на процента нерегистрирани мигранти, които минават през тяхната територия.

Нидерландският премиер Марк Рюте говори на свой ред за нов мониторингов доклад за борбата с корупцията и организираната престъпност в България, въпреки че мониторинговата процедура бе замразена преди повече от три години.

Българският президент Румен Радев казва, че членството на България в Шенген зависи от приемането на законите за антикорупционната комисия и реформата на прокуратурата. Това също е проблем заради демонстрираното нежелание на ГЕРБ и ДПС да обсъждат тези въпроси.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy