Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

0

Шведският премиер Улф Кристершон осъди днес публикуван от кюрдска организация видеозапис, на който чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган виси с главата надолу на въже в Стокхолм, предаде Франс прес.

Инсценировката на „мнима екзекуция на демократично избран чуждестранен лидер“ е „изключително сериозно нещо“, каза Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, публикувано в Tуитър от „Комитета на Рожава“ (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) – организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) – е пресъздадена екзекуцията на италианския диктатор Бенито Мусолини през 1945 г. Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

„Историята показва, че диктаторите свършват така“, гласи надпис във видеото.

Записът предизвика вчера дипломатически сандал между Турция и Швеция. Шведският посланик в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура започна да разследва случая, съобщи ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които смята за терористични, припомня АФП. В Швеция има голяма кюрдска диаспора.

Шведският премиер каза, че действията на организацията „Комитет за Рожава“ имат за цел да „саботират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО“.

В началото на миналия месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското правителство обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му предаде и други хора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy