Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

Шведският премиер Улф Кристершон осъди днес публикуван от кюрдска организация видеозапис, на който чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган виси с главата надолу на въже в Стокхолм, предаде Франс прес.

Инсценировката на „мнима екзекуция на демократично избран чуждестранен лидер“ е „изключително сериозно нещо“, каза Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, публикувано в Tуитър от „Комитета на Рожава“ (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) – организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) – е пресъздадена екзекуцията на италианския диктатор Бенито Мусолини през 1945 г. Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

„Историята показва, че диктаторите свършват така“, гласи надпис във видеото.

Записът предизвика вчера дипломатически сандал между Турция и Швеция. Шведският посланик в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура започна да разследва случая, съобщи ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които смята за терористични, припомня АФП. В Швеция има голяма кюрдска диаспора.

Шведският премиер каза, че действията на организацията „Комитет за Рожава“ имат за цел да „саботират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО“.

В началото на миналия месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското правителство обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му предаде и други хора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy