Швеция повдигна обвинения на мъж, заподозрян във финансиране на забранената ПКК

0

Шведската прокуратура повдигна днес обвинения на мъж, заподозрян, че е набирал средства за финансиране на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 г. се вдигна на оръжие срещу турската държава, предаде Ройтерс.

Според прокуратурата това е първият случай, когато на човек в Швеция са повдигнати обвинения в опит да предостави финансови средства на ПКК, която е обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Той идва в деликатен момент за отношенията на страната с Турция, отбелязва Ройтерс.

„Разследването подкрепи подозренията, че мъжът е действал от името на Кюрдската работническа партия“, каза шведската прокуратура. Според изявлението срещу мъжа, който е на 40 и няколко години, са повдигнати обвинения, тъй като е заподозрян в изнудване при особено тежки обстоятелства, както и в сериозно престъпление, свързано с огнестрелно оръжие, и опит за финансиране на тероризъм.

Случаят идва в момент, когато Турция все още блокира молбата на Швеция за членство в НАТО, отчасти защото твърди, че тя укрива поддръжници на групировки, които Турция смята за терористични. Разговорите между двете страни във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО трябва да бъдат подновени през следващата седмица, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy