Швеция се надява, че Турция ще ратифицира следващия месец кандидатурата й за НАТО

Шведският министър външните работи Тобиас Билстрьом заяви днес, че продължава да се надява Турция да ратифицира кандидатурата на страната му за членство в НАТО следващия месец, когато турският парламент ще се събере на сесия, както беше договорено с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на алианса през юли, предаде Ройтерс.

„Шведското правителство не е получило никакви сигнали през лятото, освен че свалените тогава карти са същите и сега, както и че направеното във Вилнюс изявление все още е в сила“, каза Билстрьом пред журналисти.

Швеция подаде молба за членство в НАТО миналата година в отговор на руското нахлуване в Украйна и повечето членове на алианса ратифицираха бързо нейната кандидатура. Турция обаче все още не го е направила, позовавайки се на своята загриженост за сътрудничеството в областта на сигурността.

След месеци на натиск президентът Ердоган заяви след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, че ще предаде ратификацията за шведската кандидатура за членство в НАТО на турския парламент през октомври, когато той се събере отново след лятната ваканция. Няма обаче гаранции, че дори тогава Швеция ще получи зелена светлина, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy