Швеция ще затегне законодателството за тероризма заради Турция

Швеция съобщи, че ще затегне законите, наказващи онези, които членуват в терористични организации. Страната предприема тази стъпка месеци след като подписа споразумение с Турция за борба срещу тероризма, целящо да преодолее нейните възражения срещу шведската кандидатура за членство в НАТО, предаде Ройтерс.

Новото законодателство, което правителството се надява да влезе в сила през юни, ще предостави на властите много по-широки правомощия да задържат и водят дела срещу лица, които подкрепят терористични организации чрез финансиране или по други начини. „Става дума за изключително всеобхватна криминализация“, заяви пред репортери шведският министър на правосъдието Гунар Стрьомер. Досега е било трудно хора да бъдат подвеждани под отговорност, ако действията им не са били свързани с конкретен терористичен акт, посочи Стрьомер. Новият закон ще обхване всички видове участие, добави той.

По думите на Стрьомер необходимостта от затягане на законодателството е била подчертана от атаката в центъра на Стокхолм през 2017 г., при която мъж се вряза в пешеходци на оживена търговска улица и уби петима души. Министърът добави, че нивото за заплахата наскоро се е повишило и Швеция е започнала да бъде възприемана като цел на терористи, след като наред с други неща, миналия месец крайнодесният датски политик Расмус Палудан изгори Корана в Стокхолм.

Стрьомер увери, че новият закон няма да засегне правото на протест или да попречи на хората да развяват знамето на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК е смятана за терористична организация в Турция, САЩ и Европа – включително в Швеция. „Самото развяване на знаме като форма на израз няма да бъде криминализирано“, каза Стрьомер.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy