Шестима депутати напускат парламента заради местните избори

Народното събрание успя да заработи тази сутрин, за разлика от сряда, след като всички парламентарни групи се включиха в осигуряването на кворума.

Първата работа на депутатите беше да освободят петима свои колеги, които напускат законодателната власт заради местните избори.

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС става кмет на столичния район Панчарево.

Социалистът Калин Калапанков ще ръководи община Брезово.

Деян Николов от „Възраждане“, който се пробва за кмет на София, но не успя, е препочел да бъде общински съветник, а не депутат.

Съпартиецът му депутат Валери Сираков също става общински съветник, но във Видин.

По-различен е случаят с „Мис Преференция“ Славена Точева, депутат от ГЕРБ-СДС. Тя също напуска парламента, но по волята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. При гласуването на искането й да напусне парламента, единствено за Точева имаше няколко десетки гласа „против“.

Трябваше да се гласува и оттеглянето на парламента на Петър Куленски от ПП-ДБ, който спечели изборите за кмет на Пазарджик. Това решение беше част от дневния ред на парламента, но по неясна причина, гласуването за него беше пропуснато. Още по-странното е, че Куленски вече го няма на сайта на парламента като депутат от десницата. От пресцентъра на ПП-ДБ увериха, че той напуска Народното събрание заради новия си пост.

Междувременно Мустафа Карадайъ беше освободен от поста съпредседател на парламентарната група на ДПС, след като във вторник подаде оставка от поста председател на ДПС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy