Шест ще са доставчиците на „Булгаргаз“ през 2023 г.

През 2023 г. държавният газов доставчик „Булгаргаз“ ще получава природен газ от шест компании – европейски и американска, заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева през бТВ в сряда. Тя не посочи имената им, а по-късно уточни пред Mediapool, че търгът за втечнен природен газ за догодина е приключил, но още се преговаря по самите договори и не може да обяви кои са те.

В края на септември „Булгаргаз“ обяви три търга за доставка на втечнен природен газ, единият от които бе за 2023 г. с място на разтоварване гръцкия терминал Ревитуса или турските съоръжения за регазификация. Впоследствие дружеството успя да купи три слота за разтоварване на Ревитуса, а от условията по търга стана ясно, че сред подадените оферти има такива с място за разтоварване на хърватския терминал Кърк и на съоръжения в Италия. Преди ден обаче служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че се преговаря с Турция за доставка на 1 млрд. куб. м газ за 13 години, като от обясненията му се разбра, че турското предложение е да включи тези количества във водените от нейната компания БОТАШ преговори с американски и норвежка компании и да се доставят у нас през турските LNG терминали и старата връзка между двете страни, която бе част от Трансбалканския газопровод, по който Русия доставяше газ в Турция преди да въведе в експлоатация „Турски поток“. Христов каза, че до края на годината се очаква договор за тези доставки от Турция.

Сега Златева обясни, че всъщност преговорите с Турция са единствено за резервиране на капацитет на турските терминали за регазификация, на чиято база вече „Булгаргаз“ сам ще търси доставки.

„С Турция се постигна пробив. През последните години са правени различни опити за достигане до турските терминали и да се отвори потокът на газ от Турция, но сега за първи път се дава такава възможност. Основната цел е БОТАШ да осигури достъп до турските терминали. Не говорим за доставки на природен газ, а за достъп до терминалите чрез купуване на капацитет, а „Булгаргаз“ ще сключи договорите с доставчиците“, обясни Златева.

„Чуха се всякакви неща, че ще внасяме руски газ през Турция. „Булгаргаз“ ще е дружеството, което ще избира доставчиците“, посочи газовият шеф.

Тя коментира и очакваното поскъпване на газа за януари, за което дружеството внесе заявление да е 40 на сто, но динамичността на газовите борси сочи, че повишението ще е по-малко – около 35 на сто.

„Последните разчети от вчера показват, че ако днес трябваше да подадем цена, тя щеше да е 199 лв. За разлика от предишните месеци, през януари е значителен делът на газа, който добиваме от хранилището в „Чирен“, добави тя.

„А този газ тази година е на много висока цена – 354 лв./МВтч, и влиза в цената за януари и тази година няма да има ефекта на нагнетения евтин газ. Както се развива борсовият индекс, цената ще е под 199 лв.“, коментира Златева

По думите й обаче, дори и при това положение, цената на газа в България ще е конкурентна, но „не може да си вкарал в Чирен газ на цена от 354 лв. и да очакваме ниски цени“. Златева обясни още, че добивът на количества от Чирен става по утвърдена още през лятото на миналата година програма.

„Булгаргаз“, който в момента съхранява в Чирен 300 млн. куб. м или близо половината от капацитета на хранилището от 550 млн. куб. м, и е ползвал нищожни количества досега, планира да остави една трето от тях за следващата зима, стана ясно още от думите на шефката на дружеството.

Едно от големите предизвикателства в ЕС не е зимният период, а как ще се осигури газ за запълване на хранилищата следващата зима, посочи още Златева. В „Булгаргаз“ обаче били спокойни, защото за следващата зима са осигурени количества.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy