Шефът на БНТ: Филмът за Ботев е слаб, но не може само шедьоври

„Да, качеството на този филм („Ботев“) е слабо, има редица недостатъци, напълно съм съгласен. Но няма как да произвеждаме шедьоври само. За съжаление, някой път не успяват, така е „. Това каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред парламентарната комисия по културата и медиите за широко дискутирания резил с филма „Ботев“ на режисьора и бивш депутат Максим Генчев, цитиран от БТА и БНР. Филмът е финансиран и с пари от бюджета на националната телевизия.

 

БНТ излъчи новия „шедьовър“ на Генчев на 2 януари. Веднага след това социалните мрежи избухнаха от възмущение, тъй като долнопробното качество на филма бе възприето като обида към националния герой Христо Ботев, а и към всички данъкоплатци, с чиито пари държавата плаща на БНТ.

 

Максим Генчев очаква още пари от БНТ, след като телевизията одобри проекта му за нов исторически пълнометражен филм „1349“, по повестта на Иван Вазов за цар Иван Александър.

 

За новия си филм Генчев дори се похвали пред сайта за култура „Площад Славейков“, че е привлякъл дъщерята на президента Дарина Радева, която е студентка по актьорско майсторство трети курс. На 6 януари Румен Радев разказа, че дъщеря му нямала подписан договор за участие в продукция на БНТ.

 

Максим Генчев се е изявявал многократно във Фейсбук като горещ привърженик на Румен Радев, Владимир Путин, като застъпник на антизападни конспирации и като пропагандатор за излизане на България от ЕС и НАТО.

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaxim.genchev%2Fposts%2Fpfbid02y5ntAGCVn6DwcVqrCPYgv8q8h7CQycSQtwiWNiyFtjfnL5o3MDyLCEqy3frNf435l&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“554″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

 

През пролетта на 2021 година той за кратко бе депутат в редиците на „Изправи се! Мутри вън!“

 

Преди няколко години Генчев пусна тричасовата си филмова версия за живота на Васил Левски под името „Дякон Левски“, която също успя да шокира аудиторията със своята посредственост и ниски художествени качества . Преди да започне да продуцира исторически филми, Генчев бе известен с ролята си в рекламата за кренвирши, станала много популярна като „Пепи, дай едно кило“.

 

По време на заседанието на комисията лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще внесе предложение за одит на бюджета на БНТ.

 

„Вие смятате ли, че трябва БНТ да финансира с парите на данъкоплатците филми, които уронват авторитета на страната ни и дори включват името на Ботев. Утре внасяме в Народното събрание проект за решение, с което Сметната палата да направи одит за парите на БНТ за 2021 г., както и сезираме СЕМ за конфликт на интереси, както и за други нарушения. Най-сетне БНТ да се превърне в национална телевизия, която да защитава националните интереси“, каза Нинова, цитирана от БТА.

 

ГЕРБ обяви, че ще подкрепи подобно предложение.

 

Емил Кошлуков отговори на Нинова, че БНТ няма как предварително да знае кой ще участва в дадена продукция, а за филма на Максим Генчев за Ботев са дадени 100 000 лева или 1/3 от общите му разходи.

 

„Този филм, в който ще участва дъщерята на президента, той предстои и няма нищо общо с Ботев. Филмът за Ботев е слаб, да съгласен съм, но ако не го излъчим, тогава Сметната палата ще дойде да ни глоби, защото това ще бъде безстопанственост – ние имаме нещо и не го ползваме“, каза Кошлуков и добави: „Филмът е зле заснет, но има много такива, няма само добри режисьори, има и други, ние насърчаваме и други да се развиват“, продължи той с оправданията.

 

„Достатъчни са да се гледат само 30 минути от филма за Ботев, за да се види ниската продукция…. Ние можем да кажем дали филма е добър или лош от лично качество….Ние ще подкрепим Сметната палата да провери БНТ, защото е добре там да се излъчват качествени филми“, каза Тома Биков (ГЕРБ).

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че не е гледал филма за „Ботев“, но щял да подкрепи предложението на БСП за одит на парите на БНТ.

 

Още преди снимките на филма „Ботев“ Максим Генчев предизвика вниманието на медиите с публикуван апел в социалните мрежи, с който призова гражданите да даряват огромни количества пастърма на филмовия екип. Необходими били 100 кг пастърма за заснемане на сцена от живота на сподвижниците на Христо Ботев. След снимките пастърмата щяла да бъде изядена от екипа за здравето на дарителите, каза Генчев, цитиран от медиите.

 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/CxsL1g5_Hsw“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy