Шефът на „Булгаргаз“ очаква синьото гориво да поевтинее с над 22% през февруари

По-ниска цена на природния газ с около 22 – 23% през февруари очаква изпълнителният директор на държавното дружество „Булгаргаз“ Деница Златева.

 

„Надяваме се, следейки индексите на газовите борси, през месец февруари „Булгаргаз“ да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата показват, че такова намаление ще има, но все пак цената се внася в средата на месец януари. Към днешна дата очакваме намаление на цената с по-голям процент, колкото беше увеличението за януари. Около 22-23%… Горе-долу със същия процент очакваме да бъде намалена цената на газа“, каза тя пред „Нова телевизия“.

Златева коментира и притесненията, че Гърция и Турция може да прекратят споразуменията си с България. Преди дни „Булгаргаз“ сключи договор с турската компания „Боташ“ за доставка на газ.

Деница Златева отбеляза, че в Гърция и Турция предстоят избори през тази година. Отбеляза, че „това са търговски договори, сключени между двете компании, т.е. ако една от двете страни иска да прекрати договора, си има съответните клаузи, срокове и т.н“. „Не очаквам да има сътресения“, заяви Златева.

Тя допълни, че „Булгаргаз“ е дружеството, което и досега ще продължи да закупува газа.

„Много неща прочетох как връщаме руския газ. Искам много ясно да заявя и да бъде разбираемо. Получаваме един дългосрочен достъп до терминалите за втечнен природен газ, до инфраструктурата. По същия начин, по който миналата година три танкера бяха разтоварени на пристанищата в Турция. Договорът не предвижда да купуваме газ от „Боташ“, каза шефът на „Булгаргаз“.

Осигурени са количествата газ, необходими на страната ни до края на 2023 г., каза Деница Златева.

До момента от „Газпром“ няма предявен иск към „Булгаргаз“ за арбитраж, посочи тя.

„Предприели сме необходимите действия, свързали сме се с авторитетни международни кантори, които имат опит в арбитражни дела. В процедура сме, договорът изтече на 31 декември. Нямаме комуникация в момента с руската страна. „Булгаргаз“ предприема всички необходими действия, за да защити интереса си в случай на предявяване на такъв иск“, каза Деница Златева.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy