Шефът на ЦИК: Отчитането на резултатите от гласуването ще е по-бавно

0

Отчитането на резултатите от гласуването на изборите на 2 април ще е по-бавно, защото ще се броят повече бюлетини. За това предупреди председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването „120 минути“ по бТВ.

Нейкова обясни, че забавяне ще има, тъй като ще се броят освен хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване, като припомни, че на предходните избори от машинното гласуване се е разпечатвал протокол за гласовете.

В секцията за гласуване ще има две кутии – една за хартиени бюлетини и една за вота, който е даден чрез машина. Нейкова добави още, че на интернет страницата на ЦИК ще се публикуват данните за това колко са гласовете за партиите и коалициите от машинното гласуване.

Председателят на ЦИК припомни, че при предстоящите избори броенето на бюлетини и попълването на протоколите ще може да се наблюдава онлайн от всеки през специална платформа. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез смартфон, който ще бъде поставен на стойка така, че да дава видимост към всички действия на секционната избирателна комисия, обясни Камелия Нейкова. „Целта на видеонаблюдението е прозрачност на изборния процес“, добави тя и посочи, че ще бъде подготвен обучителен видеоматериал за включването и поставянето на смартфона, чрез който ще се осъществява онлайн връзката в секциите.

Нейкова коментира още, че според ЦИК няма проблем около въпроса, свързан с параваните в секциите, които ще се осигуряват от общините. По думите й дори да са различни, важното е да гарантират тайната на вота.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy