Шолц и ръководителите на германските провинции се разбраха за по-строга миграционна политика

Германският канцлер Олаф Шолц, който се стреми да намали броя на кандидатите за убежище и да спре подкрепата за крайната десница, постигна съгласие с ръководителите на германските провинции за по-строга миграционна политика и ново финансиране на усилията в областта на справянето с миграцията, предадоха Ройтерс и ДПА.

През последните седмици правителството на Шолц договори мерки за улесняване на депортирането на мигранти и за превръщането на страната в по-малко привлекателна за мигрантите дестинация, което е в рязък контраст с възприеманата от Берлин политика на отворените врати по време на управлението на бившия канцлер Ангела Меркел.

Срещата имаше за цел да спечели подкрепата на германските провинциални премиери за предприемането на подобни стъпки и да отговори на оплакванията на местната власт, че публичният сектор и инфраструктурата са претоварени.

В резултат на това правителството на Шолц се съгласи да изплаща на провинциите и общините по 7500 евро на бежанец от следващата година, както и да извърши авансово плащане в размер на 1,75 милиарда евро през първата половина на 2024 г. Премиерът на централната провинция Хесен Борис Райн определи общия обем на помощта на 3,5 милиарда евро.

Освен това властите ще спестят около 1 милиард евро чрез намаляването на помощите за кандидатите за убежище, например чрез удвояване на срока за получаване на пълни социални помощи.

Федералното правителство и премиерите на 16-те германски провинции се споразумяха да създадат комисия за по-добро управление на миграцията. За тази цел ще бъде сформиран широк социален съюз, който съвместно да разработи решения за управлението на миграцията и подобряването на интеграцията с цел запазване на общественото спокойствие. В алианса могат да бъдат включени църкви и синдикати, учени и представители на организации, които подкрепят интересите на кандидатите за убежище.

„Нашата обща цел е да отблъснем незаконната миграция“, заяви Шолц, след като определи споразумението като „исторически момент“.

Федералното правителство се съгласи също така да проучи дали процедурите за предоставяне на убежище могат да се извършват извън границите на Европейския съюз, въпреки че канцлерът изрази скептицизъм, че това е възможно от конституционна гледна точка и дали държавите членки ще се съгласят с тази идея.

Напоследък безпокойството във връзка с миграцията се увеличи, тъй като броят на кандидатите за убежище нарасна, като за това допринесе и приемането на един милион украински бежанци, които пристигнаха в страната след началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година. Около 230 000 души са поискали убежище в Германия през първите девет месеца на тази година, което е повече, отколкото през цялата 2022 г.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която е втора политическа сила според общонационалните социологически проучвания, изпреварвайки и трите партии от лявоцентристката коалиция на Шолц, бе първата партия, която изрази безпокойството си относно миграцията.

Миналия месец кабинета на Шолц прие закон, който улеснява властите при депортирането на членове на престъпни групи и при претърсването на домовете на мигранти с цел установяване на самоличността им. Правителството му също така одобри промени в съществуващите правила, които да позволят на кандидатите за убежище да се включат по-бързо в работната сила и да се налагат по-строги наказания за трафикантите на хора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy