Шофьорът, прегазил 15-годишното момче, е карал с 88 км/ч в центъра на София

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 37-годишния Петър Тодоров, който е обвиняем за убийството на 15-годишно момче върху пешеходна пътека на централната столична улица „Гурко“. Експертизата по делото показва, че колата се е движела с 88 км/ч в момента на удара.

Според свидетелски показания Тодоров е дал газ, за да мине преди пешеходеца и не е направил опит да спре или да подаде някакъв светлинен или звуков сигнал. Обвиняемият е шофирал тежко пиян с 2.1 промила алкохол в кръвта, като по закон всичко над 1.2 промила е престъпление.

Петър Тодоров се е возил в колата с жената, с която живее на семейни начала, и 4-годишното ѝ дете. „Страшно много съжалявам за случилото се“, заяви в съдебната зала Тодоров, цитиран от БНТ.

Служебният адвокат на Тодоров се опита да го извади от ареста с твърдението, че той работи като монтажник на климатици, помага на приятелката си и детето ѝ. Той е с чисто съдебно минало, тъй като е настъпила реабилитацията заради предишното му наказание за шофиране в нетрезво състояние, което е било през 2006 година.

„От момента на задържането му проявява необходимото съзнание, оказва съдействие, изпитва искрено съжаление за случилото се“, каза защитникът.

Прокурорът по делото каза, че е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление при наличие на пътници в автомобила, един от които малолетно 4-годишно дете, с движение с изключително висока скорост. Според него престъплението е осъществено при евентуален умисъл, а Тодоров е допуснал повече на едно нарушение на правилата за движение по пътищата.

Катастрофата на пешеходната пътека предизвика много силна обществена реакция. Близки и приятели на загиналото на пешеходна пътека 15-годишно дете в столицата се събраха на бдение на мястото на произшествието – кръстовището на улиците „Гурко“ и „Шишман“. Те бяха подкрепени от много столичани, които оставиха цветя до пешеходината пътека.

В понеделник граждани организираха и протест пред МВР с искане за по-стриктен контрол върху движението по пътищата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy