Ще има споразумение на БОТАШ и с „Булгартрансгаз“

Седмица след като държавните фирми на България и Турция „Булгаргаз“ и БОТАШ подписаха споразумение за достъп до турски терминали за регазификация на втечнен природен газ и до турската газова мрежа, сключването му беше одобрено от българското правителство. От съобщението на пресслужбата на Министерския съвет сега става ясно, че 13-годишното споразумение е за капацитет до 1.3 млрд. куб. М годишно, макар на самото подписване турският енергиен министър Фатих Дьонмез да обяви, че е да 1.5 млрд. куб. м, а още преди това българският енергиен министър Росен Христов да твърдеше, че става въпрос за 1 млрд. куб. м.

Сега се посочва, че „споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MВтч на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ ЕАД на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ“. Осигурява се и дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Турция към България.

От правителственото споразумение става ясно още, че след подписания преди седмица документ ще има „последващ стандартен договор за доставка на природен газ с BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., който ще осигури капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на българския газов доставчик до 1,3 млрд. куб. м. годишно за периода от 1 януари 2023 г.

Разбира се още, че ще има споразумение на БОТАШ и българския газов оператор „Булгартрансгаз“ което ще доведе до допълнителни приходи за българското дружество.

Ще има и „положително финансово и имиджово отражение за „Булгаргаз“ като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и регион“ допълва се в съобщението.

Преди подписването на споразумението между „Булгаргаз“ и БОТАШ министър Христов обяви, че от турската компания са проявили желание да включат във водени нейни преговори със световни производители на втечнен природен газ и евентуални количества за България до 1 млрд. куб. м. Вече стана ясно, че БОТАШ е сред доставчиците на газ за България през януари, но изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева не даде никакви подробности за количества и цени.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy