Ще получат ли безвъзмездно Крушарски и Търницов летището в Русе?

Ще вземе ли дружеството „Еърпорт Русе“ управлението на летището в дунавския град за следващите 10 години срещу обещание да инвестира 14 милиона евро? Предложението за това е на кмета на Русе Пенчо Милков.

В понеделник на извънредно заседание Комисията по закон, обществен ред и сигурност към Общинския съвет на Русе ще се произнесе дали точката ще влезе в дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 24 януари.

Компанията „Еърпорт Русе“ е основана на 5 януари тази година специално за целта в София. Съдружници в нея с равни дялове са „Стройпроект“ ЕООД на Христо Крушарски и „Щраплан“ ЕООД на Антони Търницов.

Христо Крушарски е познат в публичното пространство като собственик на футболния отбор „Локомотив“ Пловдив. Антони Търницов пък има опит с концесията на летището в Горна Оряховица. Двамата, заедно с кмета на Русе Пенчо Милков, представиха инвестиционното си предложение пред журналисти в петък.

Антони Търницов, Пенчо Милков – кмет на община Русе, Христо Крушарски (отляво на дясно) Снимка: Община Русе

„Не става въпрос за чуждестранна фирма или хора, които искат да правят политика. Това са българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които желаят да вложат веднага в летище Русе“ – така кметът Пенчо Милков представи двамата бизнесмени пред медиите.

Той обясни, че е привлякъл Антони Търницов още в началото на работата му като кмет за възстановяване на полетите на летището. Посочи, че Търницов е запознат с аеропорта от 2017 г., когато е правил концесионния му анализ.

Опитът на Христо Крушарски идва от бизнеса, който развива в последните 22 години – системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Фирмата му – „Стройпроект“ работи в България и в Румъния, а големият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище, смята кемтът Милков.

До май тази година съм готов да инвестирам 1.5 милиона лева, за да поставим осветление на летището и ограда, каза Крушарски. „А в рамките на 3 – 4 години летище Русе би трябвало да придобие статут за международни полети“, допълни той. Крушарски уточни, че е готов да инвестира 14 милиона евро в рамките на 3 години.

Инвестицонното предложение

Представеното инвестиционното предложение от „Еърпорт Русе“ предвижда три етапа на развитие на летище Русе. То е кратко – от 8 страници и не са посочени колко средства ще бъдат инвестирани в летището, нито за какъв период от време ще бъде реализирано намерението.

Основният фокус на първия етап от развитието на летището ще е неговото лицензиране. За целта ще е необходимо да се изготви и приеме Генерален план, ръководства за управление на летището и отделните дейности подлежащи на лицензиране. Ще трябва да се изградят и програмите за безопасно управление. Създаването на нова организация на въздушното движение – схеми и процедури за полети, изграждането на нова аеронавигационна светлинна система.

В първия етап е предвидено оразмерителния самолет на летището да бъде ATR 72-600. Пистата за излитане и кацане е достатъчна за безопасно извършване на полети с този самолет. Необходимо е само да се възстанови пътническия терминал, се казва в инвестиционното предложение.

Снимка: Община Русе

Фокусът във втория етап на развитие на летище Русе ще бъде върху ремонта на пистата за излитане и кацане. Това ще даде възможност за излитане и кацане на самолети Airbus 320 и Boing 737. Заложено е и изграждането на един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

Фокусът на третия етап ще бъде върху пътниците и въздушния търговски транспорт. Заложено е изграждането на нов пътнически терминал с капацитет 500 души в час пик, изграждане на нова сграда за техниката обслужваща самолетите, нов перон за самолетите и допълнителни хангари, е посочено в инвестиционно намерение.

Сагата с летище Русе
 

През ноември 2021 г. тогавашният служебен министър на икономиката Даниела Везиева съобщи, че още през 2022 г. ще бъдат възстановени полетите между София и Русе.

В края на миналата година правителството на Кирил Петков отпусна над 2.6 милиона лева на община Русе за възстановяване на инфраструктурата на летището. Тогавншният транспортен министър Николай Събев дори оптимистично заяви, че полетите ще тръгнат още през април 2023 г. Интерес имаше от авикомпанията „ГъливЕър“.

До оползотворяването на средствата обаче така и не се стигна, а причината беше спор между държавата и общината относно начина на стопанисване на аеропорта.

Летище Русе се намира на територията на община Иваново в село Щръклево и от 2015 г. е 100% собственост на община Русе. Към настоящият момент то е предоставено за управление и се стопанисва от общинското предприятие „Паркстрой – Русе“, което не реализира печалба от дейността на летището. Издръжката му струва на общината около 90 000 лева годишно, по данни на община Русе.

Така около десетина месеца преди местните избори през октомври идва предложението на кмета за безвъзмездното му предоставяне на двамата бизнесмени.

Кои са инвеститорите?

Христо Крушарски, който е собственик на „Стройпроект“ ЕООД, е публично известен като най-дълго управлявалият президент на футболния отбор „Локомотив“ Пловдив – повече от 6 години в периода 7 ноември 2015 г. – 8 април 2022. На тази дата „Стройпроект“ сключва цесия с „Импакт Дивелопмънт“ ООД за прехвърляне на вземането си от свързаното лице – ПФК Локомотив Пловдив във връзка с предоставени заеми и търговски вземания с балансова стойност към 31 декември 2021 г. в размер на 5.8 млн. лв. и продажна цена 2.5 милиона лева платими на две вноски до 31 декември 2022 г. Това става ясно от финансовия отчет на „Стройпроект“.

Не е ясно дали тази договорка е спазена, защото в началото на януари 2023 г. Крушарски казва: “ Не отменявам никаква договорка. Аз 50% от акциите съм ги подарил, а останалите 50% са си мои. Тези акции ще си ги държа при мен. Управлението на клуба ще бъде на половина. До момента не съм се бъркал в нищо, а отсам нататък ще организираме диалози и ще забележим какво ще се случи. Това обаче няма да се отрази на Локомотив „.

Компанията му „Стройпроект“ е основана през 1992 г. Дейността й е свързана с производството на противоградови ракети. Компанията е сертифициран авиационен оператор. От 2020 г. участва активно в няколко програми за въздействието на времето чрез самолетен способ – борба с градушки и предизвикване на валежи. Има производствени мощности в България и Аржентина, е посочено в инвестиционното предложение до община Русе.

През 2021 г. „Стройпроект“ реализира приходи от продажби в размер на 12.6 млн. лв., което е спад с близо 20% спрямо година по-рано, показва финансовият отчет на компанията. Като причина е посочено намаляването на поръчките за изделия за предотвратяване на градушки. Текущата му печалба е била 451 хил. лв., а натрупаните достигат близо 9 милиона лева. За компанията работят 127 души, капиталът й е 1 милион лева.

Антони Стоянов Търницов е едноличен собственик на „Щраплан“ основана през 2008 г. Компанията е с капитал от 5000 лв. и има неразпределена печалба от минали години в размер на 657 000 лв., показва финансовият отчет на дружеството за 2021 г.

„Щраплан“ е консултанска компания свързана с управление на проекти в гражданската и военната авиация както и в изготвяне на генерални планове за летища, проектиране на летища. Приходите му от дейността през 2021 г. възлизат на 208 000 лв., докато година по-рано са били само 96 000 лв. Печалбата му възлиза на 83 000 лв. през 2021 г.

Антони Търницов е свързан с управлението на концесията на летището в Горна Оряховица, като представлява интересите на дружество свързано с Румен Гайнаски – Вълка. През миналата година той поиска продажба на дела си на швейцарско дружество, но тогавашният транспортен министър Николай Събев му отказа.

Според Търговският регистър Антони Търницов е управител на „Дженерал Авиейшън България“, „Ювелис Еърпорт Горна Оряховица“, „Ювелис България Холдинг“, „Ювелис БГ Авиейшън Груп“. Той е и в ръководството на сдружението „Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в Република България“.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy