Ще помогне ли България и с ПВО? Главчев със заявка за „категорична подкрепа“

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че „България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна“, във видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал. 

 

„От самото начало на тази непредизвикана война, България  оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, каза Главчев, цитиран от правителствената пресслужба. 

 

От украинското правителство съобщиха и конкретните измерения на военната помощ, от която Украйна се нуждае. 

 

По време на разговора е била обсъдена необходимостта от „артилерия, снаряди, системи за противовъздушна отбрана и други важни елементи, които биха помогнали на украинските войници да постигнат победа“.

 

В съобщението на българското правителство няма информация за евентуални следващи пакети военна помощ, която е засекретена у нас. 

 

Украйна се нуждае спешно от допълнителни средства за противовъздушна отбрана, като това е едно от основните очаквания на Киев по отношение на България. 

 

От ГЕРБ припомниха наскоро, че вече има решение парламента за предоставяне на ПВО от 8  декември. 

 

Към момента има информация, че военното министерство,което даде заявка да засили помощта, подготвя два пакета военна помощ за Украйна.

 

Украйна очаква от България и ПВО-системи и зенитни ракети за тях.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy