Що е то оперативен лизинг? Или как МВР прекрати поръчка за 30 млн. лв.

МВР е прекратило търг за 30 млн. лв. по-малко от месец след обявяването му. Това става ясно от документи, публикувани на сайта на агенцията за обществени поръчки. Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков твърдеше, че с тази процедура ще се реши до голяма степен проблемът с остарелия автопарк на полицията. Поръчката обаче е била прекратена след идването на власт на служебното правителство. От мотивите за това решение се разбира, че в документацията са били допуснати грешки, които компрометират цялата процедура

Недопустимо смесване на понятия

Идеята на предишното ръководство бе срещу въпросните 30 млн. лв. да се наемат 500 коли на оперативен лизинг и за тях да се плаща в следващите 48 месеца. След допълнителен преглед на документацията новият зам.-министър на МВР Моника Димитрова-Бийчър е прекратила търга със следните аргументи:

„В условията на процедурата за обществена поръчка е налице недопустимо смесване на понятията „оперативен“ и „финансов лизинг“ в условията на техническите спецификации. Разликата между двата вида се изразява в това, че при оперативния лизинг наетата техника се връща на лизингодателя, докато при финансовия лизинг наетата техника се придобива от възложителя (лизингополучателя)“.

От написаното излиза, че хората, подоготвили документацията в търга не са наясно с тази елементартна разлика между двете понятия. Открива се обаче още едно нарушение. В мотивите за прекратяване се посочва, че според указанията на финансовото министерство, когато лизингът е за повече от година и за над 10 хил. лв., придобитите активи се отчитат като капиталов разход в годината на придобиването.

„Предвид заложените в откритата процедура условия на формиране на цената и плащанията, не би могло да се определи стойността на активите, които ще се придобият от възложителя. В тази връзка не би могло да се определи стойността на ДДС, който към датата на фактическото предоставяне на придобиваните активи става изискуем“, пише Бийчър.

Отпреди Десети ноември

Проблемът с остарелия автопарк на МВР е дългогодишен. Това неведнъж е предизвиквало недоволството на полицаите, които така или иначе се оплакват, че трябва сами да си купуват всякакви елементарни консумативи.

Последните данни от документацията по обществена поръчка за „Гражданска отговорност“ и „Каско“ на служебните автомобили сочат, че масовата кола в полицията продължава да е „Опел-Астра“. Тяхната възраст стига и до 20 години.

В силовото ведомство все още пазят техника и отпреди Десети ноември. Има мотоциклети ИЖ-Юпитер, ИЖ-Планета 3, „Восход“ и мотори с кош. В автопарка фигурират още УАЗ-ки, ЗИЛ-ове, ГАЗ-ки и автобуси „Чавдар“.

Преди няколко години бяха купени „Шкода“, „Киа“ и произведените у нас „Грейт Уол“. Последната поръчка стана повод за скандал, оказа се, че България трябва да върне в бюджета на ЕС около 6 млн. лв. заради съмнения за нагласен търг.

Преди това автопаркът бе частично подменен по времето на Румен Петков. Тогава бяха купени „Ситроен“-и, които и до днес са в експлоатация.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy