Южна Корея обмисля доставка на оръжия за Украйна

0

Южнокорейският президент Юн Сук Йел заяви, че страната му може да започне да доставя оръжие на Украйна, ако има мащабна атака срещу цивилното население.

„Ако възникне ситуация, която международната общност не може да толерира, като например широкомащабно нападение срещу цивилни, масови убийства или сериозно нарушение на законите на войната, за нас може да стане трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова подкрепа на Киев“, заяви Юн Сук Йел, цитиран от „Ройтерс“.

В момента Южна Корея отказва да доставя оръжия на Украйна и изпраща само хуманитарна и финансова помощ.

Междувременно Германия достави на Украйна ПВО система „Пейтриът“, за да помогне на страната да се защити от масираните руски ракетни удари, предаде ДПА.. Мобилна батарея за противовъздушна отбрана е една от най-модерните системи „земя-въздух“ в света.

“Пейтриът“ може да се използва за борба с вражески самолети, балистични и крилати ракети.

Германия и САЩ се договориха да предоставят на Украйна по една от тези системи, които са ключови за противодействие на руските атаки срещу украинската гражданската инфраструктура. Украинските войници бяха обучени за използване на система в Германия и САЩ.

На този фон обаче президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на реекспорта на швейцарско въоръжение и боеприпаси за Украйна. Тази позиция предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави, предаде ДПА.

След среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин швейцарският президент обоснова позицията си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. „Не можете да искате от нас да нарушим собствените си закони“, заяви той.

Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че правителството няма право да предоставя военна подкрепа, на която и да било страна в конфликт, обясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема задължение да не ги прехвърля на воюващи страни.

Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. „Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи“, добави швейцарският президент.

Наскоро швейцарците отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове „Гепард“. Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени още от Дания и Испания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy