ЮНЕСКО включи историческия център на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство

Историческият център на украинския пристанищен град Одеса беше включен в Списъка на ЮНЕСКО на застрашено световно наследство, въпреки съпротивата на Русия, съобщават световните осведомителни агенции.

На извънредна сесия на Комитета за световно наследство в Париж шест от 21 държави гласуваха „за“, 14 се въздържаха, а Русия гласува против включването в списъка на Одеса – наричана понякога „Перлата на Черно море“.

„Одеса, свободен град, световен град, легендарно пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този начин е поставена под засилената защита на международната общност“, се посочва в изявлението, направено от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Като цяло пощадена от началото на войната през февруари 2022 г., Одеса на няколко пъти стана обект на руски бомбардировки.

Русия, член на Комитета за световно наследство, осъди по време на сесията „повърхностно досие“, изградено въз основа на „копи-пейст на страницата в Уикипедия“ за Одеса. Тя също така обвини украинските власти, че „сами са разрушили паметници“ в Одеса.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви през октомври кандидатурата на историческия център на Одеса.

„С оглед на заплахите, които тегнеха върху това наследство от началото на войната, Комитетът за световно наследство прибягна до извънредна процедура“, се казва в изявление на ЮНЕСКО. В него се припомня, че той е „осигурил възстановяването на щетите, нанесени на Музея на изящните изкуства и Музея на модерното изкуство в Одеса от началото на войната“.

„Надяваме се, че този статут ще помогне за опазването на културното наследство на Одеса, застрашено след нахлуването на Русия в Украйна“, се посочва още в изявлението. „С решението се признава изключителната универсална стойност на обекта и отговорността на цялото човечество да го опазва“.

От Комитета посочват още, че съгласно Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство всички 194 държави, които са я приели, се задължават „да не предприемат никакви умишлени действия, които могат пряко или косвено да увредят обекта на световното наследство, и да съдействат за неговото опазване“.

Новият статут също така дава възможност на Киев да поиска засилена техническа и финансова международна помощ, за да осигури защитата и възстановяването на обекта, ако той бъде повреден, се казва още в изявлението.

Макар заявлението за включване на Одеса в списъка да е подадено от украинските власти едва през октомври 2022 г., решението е взето по ускорена процедура поради продължаващия конфликт на територията на Украйна. Организацията отбелязва, че тази практика е предвидена в конвенцията в случай на извънредна ситуация, като посочва също, че подготвителна процедура с участието на международни експерти е стартирала още през лятото на миналата година с подкрепата на Италия и Гърция.

Руското постоянно представителство в организацията заяви, че Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е взел решението да включи историческия център на Одеса в своя Списък на застрашеното световно наследство „под натиска на обединения Запад, заобикаляйки процедурните правила“.

Русия освен това обвини украинските власти, че са скрили от ЮНЕСКО информация за разрушаването на паметници в историческия център на Одеса преди включването на града в Списъка на световното наследство на организацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy