„ЮТюб“ възстанови канала на Тръмп

„ЮТюб“, собственост на компанията „Алфабет“, съобщи в петък, че възстановява канала на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той беше блокиран за повече от две години след смъртоносния щурм срещу Капитолия на 6 юни 2021 г.

По-рано тази година „Мета“ възстанови профила на Тръмп във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, а профилът му в „Туитър“ бе възстановен през ноември миналата година от новият му собственик Илон Мъск.

„Внимателно преценихме продължаването на риска от насилие в реалния свят и го противопоставихме на възможността, която биха имали избирателите за еднакъв достъп до мнението на основните кандидати в навечерието на изборите“, заяви „ЮТюб“ в профила си в „Туитър“.

През 2021 г., след като поддръжниците на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ, когато Конгресът започна да удостоверява победата на Джо Байдън на президентските избори, видео стрийминг платформата отне правото на Тръмп да я използва, защото, подбуждайки към насилие чрез нея, той е нарушил политиката ѝ.

Социалните медии са ключово средство за достигане до избирателите и за набиране на средства. Те биха могли да дадат тласък на Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп има повече от 2,6 милиона последователи в „ЮТюб“ и още 34 милиона последователи във „Фейсбук“ и 23 милиона в „Инстаграм“.

Все още бившият президент не е написал нищо в социалните мрежи на „Мета“ или в „Туитър“. Вместо това той се придържа към своята социална платформа „Трут соушъл“ („Truth Social“), която основа в края на 2021 г. и в която има близо 5 милиона последователи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy