Япония обяви историческа ревизия на отбранителната си доктрина

Япония днес обяви историческа ревизия на отбранителната си доктрина, като реши да придобие способност за нанасянето на удари по вражески бази. Страната също така ще удвои разходите си за отбрана през фискалната 2027 г., предаде Киодо. Това е драстична промяна в следвоенната политика за сигурност на Япония, която досега бе разработвана съобразно пацифистката й конституция.

Тъй като ситуацията в областта на сигурността около Япония става нестабилна поради заплахите на Китай и Северна Корея, Токио, който в продължение на 77 години отхвърляше военните действия, ще може да извършва директни атаки срещу територии на друга страна в случай на извънредна ситуация.

Придобиването на способност за възпирането на нападения от външни сили, наречена „способност за контраудар“, е заложено в три ключови документа на правителството в областта на отбраната, включително в Стратегията за национална сигурност, актуализирана от кабинета на министър-председателя Фумио Кишида.

Критици отбелязват, че конституцията позволява на Япония да действа само в случай на самоотбрана. Това обаче ще се промени, защото според новата стратегия за сигурност Токио трябва да има способността „да нанася ефективни контраудари на територията на противника като минимална мярка за самозащита“.

В Националната стратегия за сигурност се казва, че Япония е изправена пред „най-тежката и сложна ситуация със сигурността“ от Втората световна война насам. Но правителството обещава да запази ангажимента си към „политиката, ориентирана само към самоотбрана“ и Япония „да не се превръща във военна сила“, отбелязва Киодо.

За да укрепи значително отбранителния си капацитет, Токио си поставя за цел да увеличи годишния си бюджет за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) през фискалната 2027 г., която приключва през март 2028 г. Япония дълго време ограничаваше годишния си бюджет за отбрана до около 1 процент от БВП или малко над 5 трилиона йени (36 милиарда долара).

На днешното заседание на управляващата Либерално-демократическата партия (ЛДП) Кишида заяви, че правителството ще задели около 8,9 трилиона йени (около 65 милиарда долара) за бюджета за отбрана през фискалната 2027 г.

Първоначалният бюджет за отбрана за фискалната 2023 г. се очаква да достигне рекордните 6,5 милиарда йени (около 47 милиарда долара) спрямо 5,2 трилиона йени (38 милиарда долара) през тази година.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy